Delikatne pulpeciki z cukinii - cudowny pomysł na bezmięsny obiad
2021-07-28
łatwy
25 min
4
Dieta wegetariańska
Pulpeciki z cukinii są delikatne, ale pełne smaku dzięki dodatkowi ziół i parmezanu. Można je upiec w piekarniku - będą wtedy mniej kaloryczne. Doskonale smakują na ciepło i na zimno - z dipem pomidorowym o zdecydowanym smaku.
SKŁADNIKI
- ok. 40-50 dag cukinii
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, wymieszać i przełożyć na sitko, zostawić na 15 minut, żeby odciekła.
- Po tym czasie dokładnie odcisnąć ją z nadmiaru wody.
- Dodać jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek i szczypior oraz sól i pieprz. Wymieszać i dodać bułkę wymieszaną z parmezanem.
- Ponownie wymieszać i ręką zwilżoną olejem formować małe pulpeciki. Gotowe odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- Po tym czasie smażyć na wolnym ogniu na patelni z grubym dnem lub (lepiej) upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC - przez ok. 25 minut - do lekkiego zrumienienia.
- Podawać z sosem pomidorowym
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?