Delikatne pulpeciki z cukinii - cudowny pomysł na bezmięsny obiad

Delikatne pulpeciki z cukinii - cudowny pomysł na bezmięsny obiad
Autor: Shutterstock Cukinia nadaje się znakomicie do przygotowania pysznych pulpecików
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Pulpeciki z cukinii są delikatne, ale pełne smaku dzięki dodatkowi ziół i parmezanu. Można je upiec w piekarniku - będą wtedy mniej kaloryczne. Doskonale smakują na ciepło i na zimno - z dipem pomidorowym o zdecydowanym smaku.

SKŁADNIKI

  • ok. 40-50 dag cukinii
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić, wymieszać i przełożyć na sitko, zostawić na 15 minut, żeby odciekła.
  • Po tym czasie dokładnie odcisnąć ją z nadmiaru wody.
  • Dodać jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany koperek i szczypior oraz sól i pieprz. Wymieszać i dodać bułkę wymieszaną z parmezanem.
  • Ponownie wymieszać i ręką zwilżoną olejem formować małe pulpeciki. Gotowe odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • Po tym czasie smażyć na wolnym ogniu na patelni z grubym dnem lub (lepiej) upiec w piekarniku nagrzanym do 180ºC - przez ok. 25 minut - do lekkiego zrumienienia.
  • Podawać z sosem pomidorowym
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej