Dania ze świeżego szpinaku - szpinakowy sos do spaghetti
2021-03-29
średni
25 min
4
Proponujemy ciekawy przepis na spaghetti ze szpinakiem. Świeży szpinak najlepiej smakuje wiosną i wczesnym latem, ale warto go jeść często - bo jest zdrowy i smaczny. To proste bo młody szpinak jest dostępny prawie przez cały rok.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu spaghetti
- 400 g świeżego szpinaku,
- 200 g drobnych pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany do zup 12 proc.
- olej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki,
- Szpinak przebrać, umyć i odsączyć.
- Pieczarki lekko przesmażyć na oleju w dużym rondlu.
- Dodać szpinak i smażyć kilka minut delikatnie mieszając.
- Pod koniec smażenia dodać czosnek, zabielić śmietaną i lekko osolić.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, wymieszać w rondlu z sosem szpinakowym, wyłożyć na talerze.
- Oprószyć pieprzem, posypać parmezanem.