Cukiniowe roladki nadziewane serem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Cukiniowe roladki nadziewane serem to pyszne danie bezmięsne. Główną rolę grają tu trzy sery, które nadają potrawie niezapomniany smak. Ten włoski specjał skradnie wasze serca i żołądki. Roladki z cukinii faszerowane ricottą i zapieczone w sosie pomidorowym są po prostu bezkonkurencyjne.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 średnie cukinie
- 250 g serka ricotta
- 100 g parmezanu startego
- 1 jajko
- 5-7 suszonych pomidorów z oleju
- 1-3 ząbki czosnku
- 1 garść liści bazylii
- 4 średnie cukinie
- 150 startej mozzarelli
- 250 g serka ricotta
- 100 g parmezanu startego
- 5-7 suszonych pomidorów z oleju
- 1-3 ząbki czosnku
- 1 garść liści bazylii
- 250 ml przecieru pomidorowego typu rustic
- sól i pieprz
- 300 ml przecieru pomidorowego typu rustic
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacząć od nadzienia. Czosnek drobno posiekać, suszone pomidory pokroić drobno.
- Do ricotty dodać parmezan oraz rozmącone jajko, wszystko razem wymieszać.
- Do masy serowej dodać posiekane suszone pomidory, drobno posiekany czosnek i połowę pokrojonych na paseczki liści bazylii. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać i odstawić.
- Cukinię za pomocą ostrego noża, noża szczelinowego lub obieraka do ziemniaków pokroić na cienkie plastry.
- Na każdym plastrze ułożyć porcję serowego nadzienia, zwijać w zgrabne roladki.
- Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą, polać sosem pomidorowym, posypać startą mozzarellą.
- Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekać przez 30 minut.