Cukiniowe roladki nadziewane serem

2021-03-29
Cukiniowe roladki nadziewane serem
Autor: Shutterstock Roladki z cukinii faszerowane ricottą i zapieczone w pomidorowym sosie to danie godne bogów
łatwy
45 min
4

Cukiniowe roladki nadziewane serem to pyszne danie bezmięsne. Główną rolę grają tu trzy sery, które nadają potrawie niezapomniany smak. Ten włoski specjał skradnie wasze serca i żołądki. Roladki z cukinii faszerowane ricottą i zapieczone w sosie pomidorowym są po prostu bezkonkurencyjne.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 średnie cukinie
  • 250 g serka ricotta
  • 100 g parmezanu startego
  • 1 jajko
  • 5-7 suszonych pomidorów z oleju
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1 garść liści bazylii
  • 4 średnie cukinie
  • 150 startej mozzarelli
  • 250 g serka ricotta
  • 100 g parmezanu startego
  • 5-7 suszonych pomidorów z oleju
  • 1-3 ząbki czosnku
  • 1 garść liści bazylii
  • 250 ml przecieru pomidorowego typu rustic
  • sól i pieprz
  • 300  ml przecieru pomidorowego typu rustic
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacząć od nadzienia. Czosnek drobno posiekać, suszone pomidory pokroić drobno.
  • Do ricotty dodać parmezan oraz rozmącone jajko, wszystko razem wymieszać. 
  • Do masy serowej dodać posiekane suszone pomidory, drobno posiekany czosnek i połowę pokrojonych na paseczki liści bazylii. Posolić i popieprzyć do smaku. Wymieszać i odstawić.
  • Cukinię za pomocą ostrego noża, noża szczelinowego lub obieraka do ziemniaków pokroić na cienkie plastry. 
  • Na każdym plastrze ułożyć porcję serowego nadzienia, zwijać w zgrabne roladki. 
  • Roladki ułożyć w naczyniu do zapiekania posmarowanym oliwą, polać sosem pomidorowym, posypać startą mozzarellą.
  • Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekać przez 30 minut.