Cukinia zapiekana z jajkiem i serem - miłośnicy omletów będą zachwyceni
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Cukinia zapiekana z jajkiem i serem to zdrowy i tak łatwy przepis na omlet z piekarnika. Wystarczą 3 podstawowe składniki. Ten przepis śmiało można dostosować do własnych upodobań. Cukinia zapiekana z jajkami dobrze się podgrzewa i jest świetną opcją do przygotowania z wyprzedzeniem. Zapiekanka jajeczna to idealna opcja na wspólne śniadanie lub południowy posiłek.
Jak urozmaicić przepis na cukinię zapiekaną z jajkami i serem?
Możesz do cukinii dodać ząbek czosnku lub dwa. Wypróbuj także dodatek tymianku lub świeże zioła przyprawowe: szczypiorek, koperek, natkę pietruszki.
Możesz do cukinii dodać inne warzywa: czerwoną paprykę lub pieczarki. Także szpinak, czy jarmuż.
Możesz w ogóle zastąpić cukinię pieczarkami lub boczniakami. Możesz mieszać dowolne warzywa.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki startej cukinii
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 8 jajek
- 1/3 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzać olej. Dodać cukinię i cebulę. Smażyć do chwili, gdy uwolniony z warzyw płyn odparuje.
- Dodać oregano oraz sól. Wymieszać. Przestudzić.
- Jajka rozmącić. Dodać do cukinii. Wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać tartym serem.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 minut w 180°C.
- Podawać z pieczywem i sałatką pomidorową.