Cukinia zapiekana z jajkiem i serem - miłośnicy omletów będą zachwyceni

Cukinia zapiekana z jajkiem i serem - miłośnicy omletów będą zachwyceni
Autor: Shutterstock.com Smaczny omlet z piekarnika z cukinią, cebulą i szczyptą oregano
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Cukinia zapiekana z jajkiem i serem to zdrowy i tak łatwy przepis na omlet z piekarnika. Wystarczą 3 podstawowe składniki. Ten przepis  śmiało można dostosować do własnych upodobań. Cukinia zapiekana z jajkami dobrze się podgrzewa i jest świetną opcją do przygotowania z wyprzedzeniem. Zapiekanka jajeczna to idealna opcja na wspólne śniadanie lub południowy posiłek.

Jak urozmaicić przepis na cukinię zapiekaną z jajkami i serem?

Możesz do cukinii dodać ząbek czosnku lub dwa. Wypróbuj także dodatek tymianku lub świeże zioła przyprawowe: szczypiorek, koperek, natkę pietruszki. 

Możesz do cukinii dodać inne warzywa: czerwoną paprykę lub pieczarki. Także szpinak, czy jarmuż. 

Możesz w ogóle zastąpić cukinię pieczarkami lub boczniakami. Możesz mieszać dowolne warzywa. 

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki startej cukinii 
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 jajek
  • 1/3 szklanki startego parmezanu lub innego twardego sera (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzać olej. Dodać cukinię i cebulę. Smażyć do chwili, gdy uwolniony z warzyw płyn odparuje. 
  • Dodać oregano oraz sól. Wymieszać. Przestudzić. 
  • Jajka rozmącić. Dodać do cukinii. Wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać tartym serem.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać około 20 minut w 180°C.
  • Podawać z pieczywem i sałatką pomidorową. 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej