Colcannon – przepis na irlandzkie puree z jarmużem
2022-02-03
łatwy
30 min
4
Colcannon to irlandzkie puree z ziemniaków podawane z poszatkowanym jarmużem lub kapustą. Warto spróbować na obiad colcannon zamiast zwykłych ziemniaków. Podajemy przepis na irlandzkie puree z jarmużem.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki mleka
- 8 dag masła
- 20 dag zblanszowanego jarmużu
- pęczek dymki
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować, zgnieść na puree.
- Dodać gorące mleko i masło, utrzeć całość do aksamitnej konsystencji
- Jarmuż pokroić w cienkie paseczki, dodać do puree. Doprawić solą i pieprze, wymieszać.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?