Colcannon – przepis na irlandzkie puree z jarmużem

colcannon
Autor: Shutterstock Colcannon to irlandzkie puree podawane z poszatkowanym jarmużem lub kapustą 
łatwy
30 min
4

Colcannon to irlandzkie puree z ziemniaków podawane z poszatkowanym jarmużem lub kapustą. Warto spróbować na obiad colcannon zamiast zwykłych ziemniaków. Podajemy przepis na irlandzkie puree z jarmużem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki mleka
  • 8 dag masła
  • 20 dag zblanszowanego jarmużu
  • pęczek dymki
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować, zgnieść na puree.
  • Dodać gorące mleko i masło, utrzeć całość do aksamitnej konsystencji 
  • Jarmuż pokroić w cienkie paseczki, dodać do puree. Doprawić solą i pieprze, wymieszać.