Co zrobić z grzybów? Suflet z grzybami - pomysł na obiad

2021-03-29
jak_przyrzadzic_szybkie_i_proste.jpg
Autor: photos.com Mamy kosz pełen grzybów - i co dalej? Można z nich zrobić np. pyszny suflet
średni
30 min
4

Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, zielonki... Gdy sezon grzybowy w pełni, warto wyprawić się do lasu. Jesień to idealny czas dla grzybiarzy. Najsmaczniejsze są dania przyrządzane ze świeżych zbiorów. Co zrobić z grzybów? Proponujemy oryginalne danie obiadowe - suflet z grzybami.

Grzyby leśne można podawać w różnorodny sposób. Dania z nich są proste, aromatyczne i tanie, zwłaszcza kiedy sami grzyby zbieramy. Pamiętajmy jednak, by umiejętnie to robić, zbierajmy tylko te, które znamy i których jesteśmy pewni. Nie zapominajmy, że grzyby należy zbierać do koszyka, a nie do reklamówki. Jeśli kupujemy grzyby, to tylko ze sprawdzonego źródła.

SKŁADNIKI

  • ½ kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki lub kurki)
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 bułki kajzerki (+ mleko do namoczenia)
  • 2 dag kaszy manny
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w plastry i udusić na połowie rozgrzanego masła. Drugą połowę masła (5 dag) ucieramy z roztrzepanymi jajkami.
  • Następnie dodajemy bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, grzyby, kaszę, czosnek roztarty z solą, pieprzymy do smaku.
  • Masę wykładamy do natłuszczonej wysokiej formy do sufletów, na wierzch wykładamy łyżeczkę masła.
  • Pieczemy w piekarniku do momentu, aż uzyska złotobrązowy kolor.