Co zrobić z grzybów? Suflet z grzybami - pomysł na obiad
2021-03-29
średni
30 min
4
Prawdziwki, podgrzybki, maślaki, zielonki... Gdy sezon grzybowy w pełni, warto wyprawić się do lasu. Jesień to idealny czas dla grzybiarzy. Najsmaczniejsze są dania przyrządzane ze świeżych zbiorów. Co zrobić z grzybów? Proponujemy oryginalne danie obiadowe - suflet z grzybami.
Grzyby leśne można podawać w różnorodny sposób. Dania z nich są proste, aromatyczne i tanie, zwłaszcza kiedy sami grzyby zbieramy. Pamiętajmy jednak, by umiejętnie to robić, zbierajmy tylko te, które znamy i których jesteśmy pewni. Nie zapominajmy, że grzyby należy zbierać do koszyka, a nie do reklamówki. Jeśli kupujemy grzyby, to tylko ze sprawdzonego źródła.
SKŁADNIKI
- ½ kg grzybów (prawdziwki, podgrzybki lub kurki)
- 10 dag masła
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 bułki kajzerki (+ mleko do namoczenia)
- 2 dag kaszy manny
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w plastry i udusić na połowie rozgrzanego masła. Drugą połowę masła (5 dag) ucieramy z roztrzepanymi jajkami.
- Następnie dodajemy bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, grzyby, kaszę, czosnek roztarty z solą, pieprzymy do smaku.
- Masę wykładamy do natłuszczonej wysokiej formy do sufletów, na wierzch wykładamy łyżeczkę masła.
- Pieczemy w piekarniku do momentu, aż uzyska złotobrązowy kolor.