Chipsy z jarmużu. Jak zrobić zdrowe czipsy jarmużowe?
2023-10-13
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Chipsy z jarmużu to przepis znany z kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Chipsy z jarmużu są bardzo zdrowe, nisko kaloryczne i idealne na szybką przekąskę. Sprawdź, jak zrobić domowe chipsy z liści jarmużu.
SKŁADNIKI
- 50 ml oleju z pestek winogron
- 100 g liści jarmużu
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól himalajska różowa
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Pamiętajmy, że liście jarmużu należy dokładnie umyć i odciąć od nich łodygę. Liście osuszamy ręcznikiem papierowym, rozdzielamy na mniejsze części.
- Przygotowujemy dużą miskę, do której wlewamy olej i wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku, dodajemy przygotowane liście jarmużu. Całość mieszamy dokładnie tak, aby wszystkie liście lekko się naoliwiły.
- Następnie całość solimy i pieprzymy, wykładamy na blaszkę, rozkładamy, aby nie nachodziły na siebie, oprószamy płatkami drożdżowymi.
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy chipsy już są gotowe.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?
Gdy lubisz nie tylko słone przekąski, ale też dania typu fast food, zajrzyj do naszej galerii poniżej i znajdź ulubiony przepis