Chipsy z jarmużu. Jak zrobić zdrowe czipsy jarmużowe?

jarmuż chipsy
Autor: Shutterstock Chipsy z jarmużu
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Chipsy z jarmużu to przepis znany z kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Chipsy z jarmużu są bardzo zdrowe, nisko kaloryczne i idealne na szybką przekąskę. Sprawdź, jak zrobić domowe chipsy z liści jarmużu.

SKŁADNIKI

  • 50 ml oleju z pestek winogron
  • 100 g liści jarmużu
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól himalajska różowa
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  • Pamiętajmy, że liście jarmużu należy dokładnie umyć i odciąć od nich łodygę. Liście osuszamy ręcznikiem papierowym, rozdzielamy na mniejsze części.
  • Przygotowujemy dużą miskę, do której wlewamy olej i wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku, dodajemy przygotowane liście jarmużu. Całość mieszamy dokładnie tak, aby wszystkie liście lekko się naoliwiły.
  • Następnie całość solimy i pieprzymy, wykładamy na blaszkę, rozkładamy, aby nie nachodziły na siebie, oprószamy płatkami drożdżowymi.
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 10-12 minut, od czasu do czasu sprawdzając czy chipsy już są gotowe.
Jarmuż: właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść jarmuż?

Gdy lubisz nie tylko słone przekąski, ale też dania typu fast food, zajrzyj do naszej galerii poniżej i znajdź ulubiony przepis

Edyta Folwarska
więcej