Błyskawiczne curry z cukinii i ciecierzycy - zrobisz je w 20 minut!

łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Curry z cukinii i ciecierzycy przygotujesz dosłownie w 20 minut - tyle, ile będzie się gotował ryż, z którym możesz podać gotową potrawę. To danie pełne orientalnego smaku, a także zdrowego roślinnego białka. Idealne dla osób, które nie jedzą mięsa, ale także dla tych, którzy chcą zmniejszyć jego ilość w diecie. Gwarantuję, że będziecie syci i zadowoleni.

SKŁADNIKI

  • 3 cukinie
  • 2 spore cebule
  • puszka ciecierzycy
  • 1 papryka
  • puszka mleka kokosowego
  • olej do smażenia
  • 1-2 łyżki przyprawy curry (łagodnego lub ostrego - w zależności od upodobań)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać paprykę i smażyć aż lekko zmięknie.
  • Dodać cukinie pokrojone w półplasterki, smażyć aż cukinia zmięknie.
  • Dodać ciecierzycę, odsączoną na sicie i przelaną wrzątkiem. Wymieszać.
  • Zalać całość mlekiem kokosowym wymieszanym z przyprawą curry, dusić chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej