Błyskawiczne curry z cukinii i ciecierzycy - zrobisz je w 20 minut!
      2023-01-02
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Curry z cukinii i ciecierzycy przygotujesz dosłownie w 20 minut - tyle, ile będzie się gotował ryż, z którym możesz podać gotową potrawę. To danie pełne orientalnego smaku, a także zdrowego roślinnego białka. Idealne dla osób, które nie jedzą mięsa, ale także dla tych, którzy chcą zmniejszyć jego ilość w diecie. Gwarantuję, że będziecie syci i zadowoleni.
SKŁADNIKI
- 3 cukinie
 - 2 spore cebule
 - puszka ciecierzycy
 - 1 papryka
 - puszka mleka kokosowego
 - olej do smażenia
 - 1-2 łyżki przyprawy curry (łagodnego lub ostrego - w zależności od upodobań)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać paprykę i smażyć aż lekko zmięknie.
 - Dodać cukinie pokrojone w półplasterki, smażyć aż cukinia zmięknie.
 - Dodać ciecierzycę, odsączoną na sicie i przelaną wrzątkiem. Wymieszać.
 - Zalać całość mlekiem kokosowym wymieszanym z przyprawą curry, dusić chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
 
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?