Błyskawiczne curry z cukinii i ciecierzycy - zrobisz je w 20 minut!
2023-01-02
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Curry z cukinii i ciecierzycy przygotujesz dosłownie w 20 minut - tyle, ile będzie się gotował ryż, z którym możesz podać gotową potrawę. To danie pełne orientalnego smaku, a także zdrowego roślinnego białka. Idealne dla osób, które nie jedzą mięsa, ale także dla tych, którzy chcą zmniejszyć jego ilość w diecie. Gwarantuję, że będziecie syci i zadowoleni.
SKŁADNIKI
- 3 cukinie
- 2 spore cebule
- puszka ciecierzycy
- 1 papryka
- puszka mleka kokosowego
- olej do smażenia
- 1-2 łyżki przyprawy curry (łagodnego lub ostrego - w zależności od upodobań)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju do zeszklenia. Dodać paprykę i smażyć aż lekko zmięknie.
- Dodać cukinie pokrojone w półplasterki, smażyć aż cukinia zmięknie.
- Dodać ciecierzycę, odsączoną na sicie i przelaną wrzątkiem. Wymieszać.
- Zalać całość mlekiem kokosowym wymieszanym z przyprawą curry, dusić chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?