Bakłażany w sosie pomidorowym - przepis na proste danie wegetariańskie
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Bakłażany w sosie pomidorowym to bezmięsne danie, które zadowoli kubki smakowe wszystkich wegetarian i nie tylko. Jest łatwe do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić bakłażany w sosie pomidorowym w swoim domu.
SKŁADNIKI
- 2 duże bakłażany
- 2 puszki pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g sera parmezan
- bazylia
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bakłażany pokroić w plastry. Posolić, odstawić na godzinę. Odcisnąć i smażyć na oliwie z obu stron.
- W garnku rozgrzać oliwę, zarumienić czosnek, dodać pomidorki z puszki, doprawić solą i bazylią. Sos gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu.
- Na talerz wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, nakryć bakłażanem, znowu polać sosem, posypać dużą ilością startego parmezanu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.