Bakłażany w sosie pomidorowym - przepis na proste danie wegetariańskie

Bakłażany w sosie pomidorowym — przepis na proste, wegetariańskie danie.
Autor: Archiwum Bakłażana w sosie pomidorowym można przyozdobić ciemnym sosem sojowym.
łatwy
25 min
4

Bakłażany w sosie pomidorowym to bezmięsne danie, które zadowoli kubki smakowe wszystkich wegetarian i nie tylko. Jest łatwe do przygotowania. Sprawdź, jak zrobić bakłażany w sosie pomidorowym w swoim domu.

SKŁADNIKI

  • 2 duże bakłażany
  • 2 puszki pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g sera parmezan
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bakłażany pokroić w plastry. Posolić, odstawić na godzinę. Odcisnąć i smażyć na oliwie z obu stron.
  • W garnku rozgrzać oliwę, zarumienić czosnek, dodać pomidorki z puszki, doprawić solą i bazylią. Sos gotować około 15-20 minut na wolnym ogniu.
  • Na talerz wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, nakryć bakłażanem, znowu polać sosem, posypać dużą ilością startego parmezanu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.