Bakłażany w sosie pomidorowym: przepis na danie wegetariańskie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Bakłażan ma subtelny i wykwintny smak, dlatego doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Tym razem proponujemy przygotowanie tego niezwykłego warzywa w sosie pomidorowym. Podajemy sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI
- 2 duże bakłażany
- 2 puszki pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g sera parmezan
- sól
- pieprz
- bazylia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyć i pokroić bakłażany w plastry. Posolić, odstawić na godzinę.
- Warzywa odcisnąć i smażyć na oliwie z obu stron.
- W garnku rozgrzać oliwę, zarumienić czosnek, dodać pomidorki z puszki, doprawić solą i bazylią. Sos gotować około 15-20 min na wolnym ogniu.
- Na talerz wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, nakryć bakłażanem, znowu polać sosem, posypać dużą ilością startego parmezanu.
- Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.