Tureckie ciasteczka czekoladowe: obłędnie kruche i rozpływające się w ustach
2020-10-21

łatwy
45 min
4
Tureckie ciasteczka czekoladowe słyną w świecie ze swojej delikatności i kruchości. Podaje się je do zielonej herbaty z miętą. Są obłędnie kruche i rozpływające się w ustach.
Sekret kruchych ciasteczek z Turcji
Tajemnica niezwykłej kruchości czekoladowych ciasteczek tureckich tkwi w użyciu dwóch rodzajów tłuszczy krzepnącego masła i płynnego oleju. To połączenie różnej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych powoduje tę niezwykłą, wręcz ulotną kruchość ciasteczek.
Masz apetyt na więcej? Oto przepisy na kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka na mleku skondensowanym: łatwy przepis dla zaradnych
Kruche gniazdka: przepis na ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa
Kruche ciasteczka na kefirze: przepis na domowe wypieki
Kruche ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL
SKŁADNIKI
- 320 g mąka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g kakao
- 125 g masła lub margaryny
- 60 ml oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 110 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski (powinno być miękkie, łatwe do rozsmarowania), dodać cukier puder, szczyptę soli, olej roślinny i jajko. Ucierać wszystko razem do uzyskania gładkości. Pozostawić mieszaninę na około pięć minut, aby cukier się rozpuścił.
- Następnie przesiać do mieszaniny mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.
- Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczyć je.
- Ze wskazanej liczby produktów otrzymasz około 45 sztuk ciastek.
- Przełożyć surowe ciasteczka na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec około 18 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego