Tureckie ciasteczka czekoladowe: obłędnie kruche i rozpływające się w ustach

Tureckie ciasteczka czekoladowe: obłędnie kruche i rozpływające się w ustach
Autor: Shutterstock Kruche i pyszne ciasteczka czekoladowe z Turcji
łatwy
45 min
4

Tureckie ciasteczka czekoladowe słyną w świecie ze swojej delikatności i kruchości. Podaje się je do zielonej herbaty z miętą. Są obłędnie kruche i rozpływające się w ustach.

Sekret kruchych ciasteczek z Turcji

Tajemnica niezwykłej kruchości czekoladowych ciasteczek tureckich tkwi w użyciu dwóch rodzajów tłuszczy krzepnącego masła i płynnego oleju. To połączenie różnej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych powoduje tę niezwykłą, wręcz ulotną kruchość ciasteczek. 

Masz apetyt na więcej? Oto przepisy na kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka na mleku skondensowanym: łatwy przepis dla zaradnych

Kruche gniazdka: przepis na ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa

Kruche ciasteczka na kefirze: przepis na domowe wypieki

Kruche ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL

SKŁADNIKI

  • 320 g mąka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 125 g masła lub margaryny
  • 60 ml oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 110 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski (powinno być miękkie, łatwe do rozsmarowania), dodać cukier puder, szczyptę soli, olej roślinny i jajko. Ucierać wszystko razem do uzyskania gładkości. Pozostawić mieszaninę na około pięć minut, aby cukier się rozpuścił.
  • Następnie przesiać do mieszaniny mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • Zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.
  • Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczyć je.
  • Ze wskazanej liczby produktów otrzymasz około 45 sztuk ciastek.
  • Przełożyć surowe ciasteczka na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec około 18 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej