Rogaliki topielce podbiją niejedno podniebienie. Sprawdzony przepis na ciasto topione
Pyszne i puszyste rogaliki zwane topielcami to doskonały pomysł na słodki wypiek na tłusty czwartek i nie tylko. Przepis na rogaliki topione nie jest skomplikowany. Do ich przygotowania nie potrzeba też wielu składników. Oto łatwy i sprawdzony przepis na rogaliki z ciasta topionego.
Co to jest ciasto topione?
Ciasto topione przygotowuje się z mąki, świeżych drożdży, cukru, jajek oraz masła lub roślinnej margaryny. Kulę ciasta owija się folią spożywczą lub ściereczką i wkłada do miski pełnej bardzo zimnej wody. Powinno być jej tak dużo, aby zakryła całe ciasto. Miskę trzeba odstawić i poczekać, aż ciasto wypłynie na powierzchnię i urośnie. Rogaliki z ciasta topionego wyróżniają się tym, że po upieczeniu na zewnątrz są chrupiące i kruche, a w środku miękkie.
Jak zrobić rogaliki z ciasta topionego?
Przygotowanie topielców nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Najpierw należy wyrobić ciasto i włożyć je do miski z bardzo zimną wodą. Dopiero kiedy wypłynie na jej powierzchnię, można je podzielić, rozwałkować, pokroić na trójkąty i zawinąć w rogaliki. Odstawia się je na kwadrans, aby lekko podrosły, a następnie piecze w temperaturze 180 stopni C przez pół godziny. Po ostudzeniu można udekorować je cukrem pudrem, lukrem lub polewą.
Przepis na rogaliki topielce
- Przepis na rogaliki z ciasta topionego nie jest skomplikowany. Należy jednak postępować według niego krok po kroku, a słodki wypiek uda się już za pierwszym razem.
- Przygotowanie ciasta topionego zajmuje sporo czasu. Rośnie na drożdżach w zimnej wodzie, więc potrzebuje na to kilku godzin.
- Na liście składników znajduje się osiem produktów. Są niedrogie i łatwe do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym.
- Do nadzienia można użyć dżemu lub konfitury w ulubionym smaku. Sprawdzą się też powidła śliwkowe.
- Przed wstawieniem blachy do piekarnika rogaliki można posmarować roztrzepanym jajkiem lub posypać kruszonką.
- Upieczone rogaliki z ciasta topionego posypuje się cukrem pudrem. Pysznie smakują także z lukrem lub polewą czekoladową.
Kiedy podawać rogaliki z ciasta topionego?
To przepis na deser, który sprawdzi się zawsze. Topielce świetnie smakują jako deser po rodzinnym obiedzie i jako słodka przekąska w ciągu dnia. Doskonale zastąpią drożdżówki i bułki z owocami ze sklepu. Można upiec je na różne okazje i święta. Ich fanami szybko staną się najmłodsi.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 40 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki cukru
- dżem lub konfitura
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i na nią przesiać mąkę i cukier z prawdziwą wanilią. Posiekać nożem.
- Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wsypać 2 łyżki cukru. Za pomocą łyżki energicznie rozetrzeć na papkę.
- W mące z margaryną zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać śmietanę oraz dodać drożdże z cukrem. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ściereczką i włożyć do miski z zimną wodą. Powinna zakrywać ciasto. Odstawić do momentu, aż ciasto wypłynie na powierzchnię.
- Ciasto wyjąć z wody i odwinąć ze ściereczki. Na blacie posypanym mąką uformować wałek i podzielić na 5 równych części.
- Z wałków uformować kulki, a następnie rozwałkować je na okręgi. Jeżeli ciasto będzie się kleić, blat posypać mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie po szerszej stronie na środku umieścić 1 łyżeczkę dżemu lub konfitury. Zawijać od szerszego końca, formując rogaliki. Skleić końce.
- Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, aż zaczną się rumienić. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać posypane cukrem pudrem, skropione lukrem lub polewą.