Rogaliki topielce podbiją niejedno podniebienie. Sprawdzony przepis na ciasto topione

rogaliki topielce
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Pyszne i puszyste rogaliki zwane topielcami to doskonały pomysł na słodki wypiek na tłusty czwartek i nie tylko. Przepis na rogaliki topione nie jest skomplikowany. Do ich przygotowania nie potrzeba też wielu składników. Oto łatwy i sprawdzony przepis na rogaliki z ciasta topionego.

Co to jest ciasto topione?

Ciasto topione przygotowuje się z mąki, świeżych drożdży, cukru, jajek oraz masła lub roślinnej margaryny. Kulę ciasta owija się folią spożywczą lub ściereczką i wkłada do miski pełnej bardzo zimnej wody. Powinno być jej tak dużo, aby zakryła całe ciasto. Miskę trzeba odstawić i poczekać, aż ciasto wypłynie na powierzchnię i urośnie. Rogaliki z ciasta topionego wyróżniają się tym, że po upieczeniu na zewnątrz są chrupiące i kruche, a w środku miękkie.

Jak zrobić rogaliki z ciasta topionego?

Przygotowanie topielców nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Najpierw należy wyrobić ciasto i włożyć je do miski z bardzo zimną wodą. Dopiero kiedy wypłynie na jej powierzchnię, można je podzielić, rozwałkować, pokroić na trójkąty i zawinąć w rogaliki. Odstawia się je na kwadrans, aby lekko podrosły, a następnie piecze w temperaturze 180 stopni C przez pół godziny. Po ostudzeniu można udekorować je cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

Przepis na rogaliki topielce

  • Przepis na rogaliki z ciasta topionego nie jest skomplikowany. Należy jednak postępować według niego krok po kroku, a słodki wypiek uda się już za pierwszym razem.
  • Przygotowanie ciasta topionego zajmuje sporo czasu. Rośnie na drożdżach w zimnej wodzie, więc potrzebuje na to kilku godzin.
  • Na liście składników znajduje się osiem produktów. Są niedrogie i łatwe do kupienia w prawie każdym sklepie spożywczym.
  • Do nadzienia można użyć dżemu lub konfitury w ulubionym smaku. Sprawdzą się też powidła śliwkowe.
  • Przed wstawieniem blachy do piekarnika rogaliki można posmarować roztrzepanym jajkiem lub posypać kruszonką.
  • Upieczone rogaliki z ciasta topionego posypuje się cukrem pudrem. Pysznie smakują także z lukrem lub polewą czekoladową.

Kiedy podawać rogaliki z ciasta topionego?

To przepis na deser, który sprawdzi się zawsze. Topielce świetnie smakują jako deser po rodzinnym obiedzie i jako słodka przekąska w ciągu dnia. Doskonale zastąpią drożdżówki i bułki z owocami ze sklepu. Można upiec je na różne okazje i święta. Ich fanami szybko staną się najmłodsi.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny roślinnej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki cukru
  • dżem lub konfitura

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i na nią przesiać mąkę i cukier z prawdziwą wanilią. Posiekać nożem.
  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki i wsypać 2 łyżki cukru. Za pomocą łyżki energicznie rozetrzeć na papkę.
  • W mące z margaryną zrobić wgłębienie, wbić w nie jajka, wlać śmietanę oraz dodać drożdże z cukrem. Wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć ściereczką i włożyć do miski z zimną wodą. Powinna zakrywać ciasto. Odstawić do momentu, aż ciasto wypłynie na powierzchnię.
  • Ciasto wyjąć z wody i odwinąć ze ściereczki. Na blacie posypanym mąką uformować wałek i podzielić na 5 równych części.
  • Z wałków uformować kulki, a następnie rozwałkować je na okręgi. Jeżeli ciasto będzie się kleić, blat posypać mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie po szerszej stronie na środku umieścić 1 łyżeczkę dżemu lub konfitury. Zawijać od szerszego końca, formując rogaliki. Skleić końce.
  • Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, aż zaczną się rumienić. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać posypane cukrem pudrem, skropione lukrem lub polewą.
Beszamel - Jak zrobić ciasto ptysiowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej