Kukurydziane muffiny z winogronami: przepis na bezglutenowe babeczki z owocami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kukurydziane muffiny z winogronami są puszyste dzięki kilku sprytnym dodatkom. Ten przepis na bezglutenowe babeczki z owocami uwiedzie Was łatwością wykonania i pysznym smakiem!
Macie apetyt na więcej? Polecamy kilka świetnych przepisów bezglutenowych:
Kukurydziany chleb sodowy: prosty przepis bezglutenowy
Bezglutenowe ciasto jaglane ze śliwkami
Cytrynowe ciasto migdałowe z kremem: przepis bezglutenowy
Ciasto bananowe z miechunką: przepis wegański, bezglutenowy, bezcukrowy
SKŁADNIKI
- 1 szklanka (około 240 ml) mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru lub jogurtu (można zastąpić szklanką mleka + 1 łyżeczka soku z cytryny)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 duże jajka
- 1 1/2 szklanki ciemnych winogron, pokrojonych na połówki i pozbawionych pestek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180C. Lekko posmaruj foremki na muffinki olejem roślinnym lub rozłóż papierowe wkładki.
- Wymieszaj obie mąki, cukier, skrobię, proszek do pieczenia, sól.
- Osobno wymieszaj zsiadłe mleko, jajko i olej.
- Dodaj mokre składniki do suchej mieszanki i mieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Dodaj 1 szklankę winogron i delikatnie wymieszaj.
- Podziel na foremki, wypełniając do 3/4 objętości. Pozostałe winogrona ułóż na wierzchu.
- Piecz 25 minut. Lekko ostudzić w formie, a następnie ułożyć na drucianej półce.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego