Faworki: przepis na pyszny ostatkowy deser

2021-02-08
Faworki -przepis na pyszny ostatkowy deser
Autor: Shutterstock Faworki - najlepsze są te robione w domu.
łatwy
40 min
4

Faworki, pączki, róże karnawałowe - czy możecie wyobrazić sobie bez nich karnawał? Najlepsze faworki to oczywiście te wykonane samodzielnie. Oto prosty przepis na domowe faworki.

Składniki

30 dag mąki

3 żółtka

3 dag masła

2–3 łyżki gęstej śmietany

1 łyżka spirytusu

szczypta soli

smalec lub olej do smażenia

cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto ubijamy wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki (ok. 15 minut).

Ciasto cieniutko wałkujemy i kroimy radełkiem lub ostrym nożem na paski szerokości 3 cm i długości 8 cm. Na środku każdego robimy małe nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.

Smażymy partiami w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.

Przeczytaj także

Faworki lane - przepis dla niecierpliwych i zabieganych

Kruche faworki ze śmietaną

Faworki na pianie: przepis na chrust nie wymagający ubijania

Faworki na piwie: przepis na karnawałowy chrust

Puszyste faworki na kefirze: przepis na rosyjskie taratuszki

Faworki z ziemniaków: przepis na przekąskę imprezową

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?