Dietetyczne faworki z piekarnika: przepis na pieczony chrust
Dieta dietą, a karnawał karnawałem. Faworki z piekarnika to sprytny sposób na nieco odchudzony chrust. Przepis na pieczone faworki to łatwiejsze rozwiązanie, niż smażenie ciasta. W ten sprytny sposób nie tylko unikamy zbędnych centymetrów w pasie, ale także zapachu smażeniny w całym mieszkaniu. Smaczne 2 w 1.
Faworki, znane także pod nazwą chrust lub jaworki, to tradycyjne polskie ciasto przygotowywane głównie podczas karnawału. Są to chrupiące ciasteczka, które są smażone, a następnie posypane cukrem pudrem. Faworki mają charakterystyczny kształt w formie skomplikowanego splotu, co sprawia, że wyglądają jak delikatne koronki.
Podstawowe składniki faworków obejmują mąkę, jajka, cukier, masło, śmietanę, a czasami również spirytus lub ocet spirytusowy. Ciasto jest wyrabiane, rozwałkowywane na cienki placek, a następnie krojone w pasy i przewijane przez otwór na środku, aż uzyskuje się charakterystyczny wzór. Po tym ciasto jest smażone na głębokim oleju, aż stanie się złociste i chrupiące.
Faworki są tradycyjnym przysmakiem podawanym zwłaszcza podczas tłustego czwartku, który kończy karnawał przed Wielkim Postem. Są one także popularne na różnych festiwalach i uroczystościach rodzinnych. Często są podawane posypane cukrem pudrem, ale niekiedy można spotkać wersje z dodatkiem miodu czy lukru.
Zobacz GALERIĘ - faworki, chrusty, chruściki - 10 genialnych przepisów
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżka (ok. 25 g) masła
- 1 łyżka spirytusu lub wódki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- cukier puder do posypania (można wymieszać z cukrem waniliowym)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy w misce ze śmietaną.
- Wbijamy żółtka, dodajemy schłodzone masło, proszek do pieczenia, sól i spirytus, a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy w folię lub wkładamy do szczelnego pojemnika i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
- Po schłodzeniu ciasto kilkanaście razy uderzamy wałkiem, za każdym razem po rozpłaszczeniu ciasta, składamy je na pół i powtarzamy czynność. W ten sposób wtłoczymy w ciasto trochę powietrza.
- Ciasto wałkujemy cienko, na grubość zaledwie 3 mm. Należy pamiętać, aby ciasto podsypywać mąką jak najmniej, tylko jeśli naprawdę jest to konieczne. Inaczej faworki będą twarde.
- Z ciasta wykrawamy wąskie prostokąty o rozmiarach mniej więcej 3 cm na 15 cm i na środku robimy nacięcie na długość 4-5 cm. Jeśli chcemy aby brzegi faworków miały falowany kształt, możemy w tym celu użyć radełka.
- Jeden węższy brzeg prostokąta przekładamy przez otwór, tak aby uzyskać charakterystyczny dla faworków kształt.
- Faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między faworkami mogą być niewielkie.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 8 minut w temperaturze 180°C.
- Faworki posypujemy cukrem pudrem dopiero wtedy, gdy ostygną.