Tort z truskawkami: przepis na tort śmietankowo-truskawkowy
Tort z truskawkami to propozycja letniego ciasta na bardziej uroczyste okazje. Bita śmietana jest puszysta i mniej słodka niż tradycyjne kremy, a świeży smak truskawek stanowi dla niej kontrapunkt. Tort truskawkowy zadowoli każde podniebienie.
Tort śmietankowo-truskawkowy to wiosenno-letni must have. Kompozycja z delikatnego biszkoptu, słodkiej bitej śmietany i orzeźwiających truskawek to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Dlatego podobne torty czy ciasta przygotowywały nasze babcie, mamy i my teraz. Jeśli całość dodatkowo wieńczy warstwa pysznej galaretki z truskawkami, dzieci aż się oblizują na widok tego ciasta. Tort truskawka ma w sobie ponadczasowy urok i nawet jeśli unikasz na co dzień słodkości zrób sobie tę przyjemność choć raz w sezonie truskawkowym.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- Krem:
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 opakowania ŚmietanFIX
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 cukry waniliowe
- sok z 0,5 cytryny
- Do ozdoby:
- truskawki
- 1 lub 2 czerwone galaretki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Biszkopt: białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli), pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Cały czas ubijając dodać po jednym żółtku.
- Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Masę przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45 minut w 180ºC. Gotowy biszkopt wystudzić.
- Przygotowanie masy: ubić śmietanę dosypując ½ szklanki cukru pudru, 2 cukry waniliowe i ŚmietanFIX. Dodać sok z cytryny.
- Biszkopt przekroić na 3 części. Placki można nasączyć syropem z wody i cukru lub wysokoprocentowym alkoholem.
- Na dół tortownicy położyć biszkopt. Wyłożyć połowę masy, na to położyć truskawki. Przykryć drugim plackiem. Na niego wyłożyć resztę śmietany, warstwę truskawek i ostatnią część ciasta.
- Przygotować galaretkę. Wstawić do lodówki, żeby trochę stężała. Na ciasto wyłożyć jeszcze jedną warstwę truskawek, zalać galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.