Tort z truskawkami: przepis na tort śmietankowo-truskawkowy

2023-05-16
Tort z truskawkami: przepis na tort śmietankowo-truskawkowy
Autor: Shutterstock Kombinacja z biszkoptu, bitej śmietany, truskawek i galaretki ma ponadczasowy urok
łatwy
65 min
4

Tort z truskawkami to propozycja letniego ciasta na bardziej uroczyste okazje. Bita śmietana jest puszysta i mniej słodka niż tradycyjne kremy, a świeży smak truskawek stanowi dla niej kontrapunkt. Tort truskawkowy zadowoli każde podniebienie.

Tort śmietankowo-truskawkowy to wiosenno-letni must have. Kompozycja z delikatnego biszkoptu, słodkiej bitej śmietany i orzeźwiających truskawek to jedna z najlepszych rzeczy na świecie. Dlatego podobne torty czy ciasta przygotowywały nasze babcie, mamy i my teraz. Jeśli całość dodatkowo wieńczy warstwa pysznej galaretki z truskawkami, dzieci aż się oblizują na widok tego ciasta. Tort truskawka ma w sobie ponadczasowy urok i nawet jeśli unikasz na co dzień słodkości zrób sobie tę przyjemność choć raz w sezonie truskawkowym.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  •  Krem:
  • 0,5 litra śmietany kremówki
  • 2 opakowania ŚmietanFIX
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • sok z 0,5 cytryny
  • Do ozdoby:
  • truskawki
  • 1 lub 2 czerwone galaretki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Biszkopt: białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli), pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier. Cały czas ubijając dodać po jednym żółtku.
  • Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. 
  • Masę przelać do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45 minut w 180ºC. Gotowy biszkopt wystudzić.
  • Przygotowanie masy: ubić śmietanę dosypując ½ szklanki cukru pudru, 2 cukry waniliowe i ŚmietanFIX. Dodać sok z cytryny.
  • Biszkopt przekroić na 3 części. Placki można nasączyć syropem z wody i cukru lub wysokoprocentowym alkoholem.
  • Na dół tortownicy położyć biszkopt. Wyłożyć połowę masy, na to położyć truskawki. Przykryć drugim plackiem. Na niego wyłożyć resztę śmietany, warstwę truskawek i ostatnią część ciasta.
  • Przygotować galaretkę. Wstawić do lodówki, żeby trochę stężała. Na ciasto wyłożyć jeszcze jedną warstwę truskawek, zalać galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
redakcja
więcej