Tort Pawłowa: przepis na bezę Pavlova

2021-03-29
Tort Pawłowa: przepis na bezę Pavlova
Autor: Shutterstock Tort bezowy Pawłowa to deser o pięknej  historii i wyśmienitym smaku.
łatwy
0 min
4

Tort Pawłowa ma piękną historię! Podczas tournée po Australii baletnica Anna Pawłowa zamówiła coś lekkiego i pysznego. Mistrz cukierniczy stwierdził, że nie ma nic lżejszego od bezy. Stworzył tort, który zachwycił świat - tak powstała owocowa beza z bitą śmietaną!

SKŁADNIKI

  • 5 białek
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 litra śmietanki 36 proc.
  • owoce do wyboru: truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, maliny, kiwi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubijaj, a gdy zaczną gęstnieć, dodawaj stopniowo 3/4 szklanki cukru pudru i cukier waniliowy.
  • Gdy masa stanie się gęsta, dodawaj kolejne 3/4 szklanki cukru zmieszanego z mąką, wciąż ubijając.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, zaznacz nożem okrąg obrysowany wokół tortownicy, masą białkową wypełnij wyznaczone na folii koło, pośrodku zrób łyżką wgłębienie, a następnie wygładź je, rozprowadzając masę na boki.
  • Placek susz ok. 2 godz. w niedomkniętym piekarniku nagrzanym do temperatury 120-140ºC.
  • Gdy ostygnie, wgłębienie wypełnij śmietaną ubitą z pozostałym cukrem pudrem, na wierzchu ułóż owoce.