Tort Pawłowa: przepis na bezę Pavlova
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Tort Pawłowa ma piękną historię! Podczas tournée po Australii baletnica Anna Pawłowa zamówiła coś lekkiego i pysznego. Mistrz cukierniczy stwierdził, że nie ma nic lżejszego od bezy. Stworzył tort, który zachwycił świat - tak powstała owocowa beza z bitą śmietaną!
SKŁADNIKI
- 5 białek
- 1 1/2 szklanki cukru pudru + 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 litra śmietanki 36 proc.
- owoce do wyboru: truskawki, maliny, jagody, borówki amerykańskie, maliny, kiwi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijaj, a gdy zaczną gęstnieć, dodawaj stopniowo 3/4 szklanki cukru pudru i cukier waniliowy.
- Gdy masa stanie się gęsta, dodawaj kolejne 3/4 szklanki cukru zmieszanego z mąką, wciąż ubijając.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, zaznacz nożem okrąg obrysowany wokół tortownicy, masą białkową wypełnij wyznaczone na folii koło, pośrodku zrób łyżką wgłębienie, a następnie wygładź je, rozprowadzając masę na boki.
- Placek susz ok. 2 godz. w niedomkniętym piekarniku nagrzanym do temperatury 120-140ºC.
- Gdy ostygnie, wgłębienie wypełnij śmietaną ubitą z pozostałym cukrem pudrem, na wierzchu ułóż owoce.