Tort czekoladowy z burakami i awokado
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Tort czekoladowy z warzyw to ciekawostka, która nieco zaskakuje, ale też kusi. Tort z burakami i awokado jest pyszny, puszysty i mocno czekoladowy. Kto raz go spróbuje na pewno będzie chciał więcej.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- szczypta soli
- 1 szklanka puree z upieczonych buraków
- 3 awokado
- 1 szklanka miodu
- 1/3 szklanki oleju
- ekstrakt waniliowy
- 150 g gorzkiej czekolady
- Oraz:
- polewa czekoladowa
- 4 łyżki powideł
- orzechy i pestki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem, kakao i solą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Miąższ awokado rozgnieść lub zmiksować i wymieszać z pure z buraków, miodem, olejem i rozpuszczoną czekoladą.
- Połączyć mokre i suche składniki w jednolitą masę, przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec 60 min w temperaturze 170 st. C.
- Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty. Jeden z nich posmarować powidłami i przykryć drugim. Polać ciasto ciepłą polewą i udekorować.