Tort chałwowy Sławka - sprawdzony przepis
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Tort chałwowy to pyszny i niezbyt trudny do przygotowania wykwinty deser. Tort chałwowy według przepisu Sławka może się stać hitem waszych uroczystości - wypróbujcie nasz przepis!
SKŁADNIKI
- biszkopt
- składniki masy:
- 1 kostka masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 budyniu wystudzonego
- 300–400 g chałwy (dobrze dodać dużo chałwy)
- szklanka orzechów włoskich
- draże czekoladowe karmelowe do dekoracji
- szklanka wody na poncz
- sok z połowy cytryny na poncz
- łyżeczka cukru do ponczu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Po przekrojeniu biszkoptu na 3 piętra i nawilżenia ponczem przygotowujemy krem.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysty krem, dodajemy cukier z wanilią oraz, stopniowo, przestudzony (całkowicie) budyń.
- Miksujemy, aż krem będzie gładki, dodajemy łyżkę mleka, by krem był bardziej puszysty, a następnie dodajemy pokruszoną chałwę. Miksujemy.
- Masą przekładamy każde piętro biszkoptu, zostawiamy jej trochę również na posmarowanie wierzchu i boków - nie
- Wierzch tortu lekko przesmarowujemy gotową masą krówkową i dekorujemy posiekanymi orzechami oraz czekoladowymi drażami.