Tort adwokacki inspirowany przepisem Magdy Gessler

2021-11-23
Zuzanna Lubart
tort_z_ajerkoniakiem_przepis_na.jpg
Autor: Shutterstock Tort z ajerkoniakiem to efektowny deser na święta i inne uroczyste okazje
trudny
90 min
4

Tort adwokacki Magdy Gessler to wyśmienity tort adwokatowy z kremem obłożony masą marcepanową. Tort adwokacki Magdy Gessler idealnie sprawdzi się na wielką uroczystość, na której wypada zabłysnąć cukierniczym kunsztem. Wprawdzie wypiek wymaga trochę pracy, ale wygląda i smakuje tak, że warto zadać sobie każdy trud. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 8 jajek
  • 280 g cukru
  • 220 g mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany 36%
  • 15 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 350 ml ajerkoniaku
  • 4 łyżki syropu cukrowego
  • Żółta masa marcepanowa
  • Gotowy lukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Weź 8 jajek. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z 90 g cukru. Białka ubij z 90 g cukru i dodaj do żółtek.
  • Dodaj 200 g mąki i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej masłem.
  • Nastaw piekarnik na 180 stopni C, ciasto piecz ok. 40 minut. Wystudź i przekrój na trzy placki.
  • Przygotuj biały krem: ubij 200 g masła z cukrem pudrem. Powoli dodawaj śmietanę i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Przygotuj drugi krem: żółtka ubijaj 15 minut z 500 g cukru. Wymieszaj z 20 g mąki. Zagotuj mleko i wrzące wlej do masy. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudź i zmiksuj ze 100 g masła.
  • Połącz oba kremy. Dodaj ajerkoniak (kilka łyżek likieru zostaw).
  • Pół szklanki wody wymieszaj z syropem cukrowym i resztą likieru. Powstałym ponczem nasącz biszkopty.
  • Przełóż blaty ciasta kremami, posmaruj również boki i wierzch. 
  • Masę marcepanową rozwałkuj i obłóż nią tort.
  • Tort wstaw do lodówki na 12 godzin. Udekoruj go białym lukrem oraz kwiatami.
Zuzanna Lubart