Tort adwokacki inspirowany przepisem Magdy Gessler
2021-11-23
trudny
90 min
4
Tort adwokacki Magdy Gessler to wyśmienity tort adwokatowy z kremem obłożony masą marcepanową. Tort adwokacki Magdy Gessler idealnie sprawdzi się na wielką uroczystość, na której wypada zabłysnąć cukierniczym kunsztem. Wprawdzie wypiek wymaga trochę pracy, ale wygląda i smakuje tak, że warto zadać sobie każdy trud. Oto sposób przygotowania.
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 280 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 300 g masła
- 100 g cukru pudru
- 200 ml śmietany 36%
- 15 żółtek
- 500 ml mleka
- 350 ml ajerkoniaku
- 4 łyżki syropu cukrowego
- Żółta masa marcepanowa
- Gotowy lukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Weź 8 jajek. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z 90 g cukru. Białka ubij z 90 g cukru i dodaj do żółtek.
- Dodaj 200 g mąki i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wysmarowanej masłem.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni C, ciasto piecz ok. 40 minut. Wystudź i przekrój na trzy placki.
- Przygotuj biały krem: ubij 200 g masła z cukrem pudrem. Powoli dodawaj śmietanę i ubijaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotuj drugi krem: żółtka ubijaj 15 minut z 500 g cukru. Wymieszaj z 20 g mąki. Zagotuj mleko i wrzące wlej do masy. Podgrzewaj na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudź i zmiksuj ze 100 g masła.
- Połącz oba kremy. Dodaj ajerkoniak (kilka łyżek likieru zostaw).
- Pół szklanki wody wymieszaj z syropem cukrowym i resztą likieru. Powstałym ponczem nasącz biszkopty.
- Przełóż blaty ciasta kremami, posmaruj również boki i wierzch.
- Masę marcepanową rozwałkuj i obłóż nią tort.
- Tort wstaw do lodówki na 12 godzin. Udekoruj go białym lukrem oraz kwiatami.