Torcik tiramisu w kształcie serca - przepis na walentynkowy deser
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Przepis na tiramisu w kształcie serca - romantyczny deser, który możesz przygotować jako słodkie zwieńczenie walentynkowej kolacji. Sprawdź, jak zrobić tort tiramisu, by twoja druga połówka rozpłynęła się z rozkoszy! Oto przepis na wyborny torcik walentynkowy tiramisu.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 80 g mąki
- 100 g cukru
- 6 jajek
- Krem:
- 750 g serka mascarpone
- 200 g masła
- 10 żółtek
- 100 g cukru pudru
- 50 g cukru waniliowego
- Poncz:
- 500 ml wody
- 150 ml likieru amaretto
- 20 ml spirytusu
- 40 g kawy rozpuszczalnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przesianą mąkę dodajemy do jajek utartych z cukrem na gładką masę.
- Wylewamy masę do nasmarowanej masłem tortownicy i wkładamy do nagrzanego (180 stopni C) piekarnika, pieczemy 40 minut.
- Wystudzone ciasto kroimy w poprzek na trzy części i nasączamy ponczem.
- Żółtka ucieramy z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do masy powoli dodajemy, cały czas mieszając, serek mascarpone.
- Kremem przekładamy biszkopty. Tort posypujemy kakao.