Sprawdzony przepis na tęczowe ciasto - tęczowa babka nie tylko na Wielkanoc
Babka to idealne ciasto nie tylko na Wielkanoc, a i na popołudniową herbatkę z przyjaciółmi. Można ją zmienić w niebanalną dekorację i za pomocą barwników spożywczych przygotować tęczową babkę. Modne tęczowe ciasta kojarzą nam się z pracochłonnym wypiekaniem placków w różnych kolorach. Jak to zrobić prościej?
Jak uzyskać kolorowy, tęczowy efekt?
Nie trzeba każdej warstwy piec oddzielnie. Można uprościć procedurę i upiec jedną babkę, która będzie miała tęczowe warstwy - jak to zrobić wie każdy, kto kiedykolwiek piekł babkę marmurkową albo tzw. zebrę. Wystarczy przygotować ciasto, podzielić go na części, każdą z nich zabarwić na inny kolor, a następnie w odpowiedni sposób wylać je na blaszkę.
Siedmiokolorowe tęczowe ciasto z trzech barwników
Aby zrobić tęczowe ciasto w 7 kolorach wystarczy kupić trzy barwniki spożywcze w podstawowych barwach: czerwony, żółty, niebieski. Pozostałe kolory można uzyskać mieszając te podstawowe: z czerwonego i żółtego można zrobić barwnik pomarańczowy, z żółtego i niebieskiego zielony, a z niebieskiego i czerwonego wyjdzie fioletowy. Z kolei brązowy kolor ciasta uzyskamy dodając do jasnej masy kakao.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 0,5 kostki masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jaja
- 0,5 szklanki mleka
- 6 barwników spożywczych w kolorach: żółtym, pomarańczowym, zielonym, fioletowym, niebieskim i czerwonym
- łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Miękkie już masło utrzyj z cukrem pudrem. Gdy będzie puszyste nie przerywając ucierania zacznij dodawać po jednym jajku.
- Następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko. Dokładnie połącz wszystkie składniki.
- Foremkę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Jeśli forma ma „kominek”, nie zapomnij o jego natłuszczeniu i oprószeniu tartą bułką.
- Ciasto podziel na 6 części - część przeznaczona na warstwę zewnętrzną ciasta może być większa niż ta przeznaczona do barwienia na kolejne kolory.
- Każdą część wymieszaj dokładnie z barwnikiem spożywczym, aby uzyskać jednolity, intensywny kolor.
- Wylewaj kolejno partie ciasta do foremki - uważając by nią nie poruszać. Pierwszą warstwę wylej na środek blaszki, kolejne na środek poprzedniej warstwy ciasta.
- Warstwy wylewaj ostrożnie, cienkim strumieniem, jeśli chcesz uzyskać wyraźne granice pomiędzy kolorami.
- Przełóż ciasto ostrożnie do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz około 45-50 minut.
- Upieczoną babkę przestudź, wyjmij z formy. Przełóż na płaski talerz lub deskę, polukruj lub obsyp cukrem pudrem.