Prosta tęczowa babka na Wielkanoc: sprawdzony przepis na tęczowe ciasto

2021-03-04
Tęczowa babka na Wielkanoc [SPRAWDZONY PRZEPIS]
Autor: Shutterstock Tęczowe ciasta są bardzo modne i łatwe do przygotowania - na Wielkanoc można zaskoczyć gości  babkę w kolorowe pasy
łatwy
35 min
4

Babka to idealne ciasto na Wielkanoc, a i na popołudniową herbatkę z przyjaciółmi. Można ją zmienić w niebanalną dekorację i za pomocą barwników spożywczych przygotować tęczową babkę. Modne tęczowe ciasta kojarzą nam się z pracochłonnym wypiekaniem placków w różnych kolorach. Można jednak uprościć procedurę i upiec jedną babkę, która będzie miała tęczowe warstwy - jak to zrobić wie każdy, kto kiedykolwiek piekł babkę marmurkową albo tzw. zebrę.

Składniki

1 szklanka mąki

0,5 kostki masła

1 szklanka cukru pudru

3 jaja

0,5 szklanki mleka

6 barwników spożywczych w kolorach: żółtym, pomarańczowym, zielonym, fioletowym, niebieskim i czerwonym

łyżeczka proszku do pieczenia

tłuszcz i bułka tarta do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masło wyjmij z lodówki przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasta. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Miękkie już masło utrzyj z cukrem pudrem. Gdy będzie puszyste nie przerywając ucierania zacznij dodawać po jednym jajku.

Następnie dodawaj  stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlej mleko. Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Foremkę do pieczenia babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Jeśli forma ma „kominek”, nie zapomnij o jego natłuszczeniu i oprószeniu tartą bułką.

Ciasto podziel na 6 części - część przeznaczona na warstwę zewnętrzną ciasta może być większa niż ta przeznaczona do barwienia na kolejne kolory.

Każdą część wymieszaj z barwnikiem spożywczym. Wylewaj kolejno partie ciasta do foremki - uważając by nią nie poruszać.

Przełoóż ciasto ostrożnie do piekarnika podgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz około 45-50 minut.

Upieczoną babkę przestudź, wyjmij z formy. Przełóż na płaski talerz lub deskę, polukruj lub obsyp cukrem pudrem.

Siedmiokolorowe tęczowe ciasto z trzech barwników

Aby zrobić tęczowe ciasto w 7 kolorach wystarczy kupić trzy barwniki spożywcze w podstawowych barwach: czerwony, żółty, niebieski. Pozostałe kolory można uzyskać mieszając te podstawowe: z czerwonego i żółtego można zrobić barwnik pomarańczowy, z żółtego i niebieskiego zielony, a z niebieskiego i czerwonego wyjdzie fioletowy. Z kolei brązowy kolor ciasta uzyskamy dodając do jasnej masy kakao.