Tarta z kremem pomarańczowym – cytrusowa rozkosz na kruchym spodzie

Tarta z kremem pomarańczowym – cytrusowa rozkosz na kruchym spodzie
Autor: Shutterstock Tarta z kremem pomarańczowy to prawdziwie wykwintne ciasto, które zrobisz łatwiej niż myślisz
łatwy
60 min
10

Dieta wegetariańska

Delikatne, kruche ciasto i aksamitny, intensywnie pomarańczowy krem – ta tarta smakuje jak słońce zamknięte w deserze. Idealna na wielkanocny stół, popołudniową kawę czy wiosenne spotkanie z przyjaciółmi. Tarta z kremem pomarańczowym nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem – jest elegancka, świeża i wyjątkowo łatwa do zrobienia. Spróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!

Kiedy życie daje ci pomarańcze – zrób tartę, która wywoła efekt wow! zanim jeszcze trafi na talerz. Ta cytrusowa dama ma wszystko: kruchy spód, krem jak jedwab i smak, który potrafi rozbudzić nawet największego łasucha. Tarta z kremem pomarańczowym to nie deser – to deklaracja, że lubisz życie z nutą słodyczy i odrobiną pazura. Spróbujesz raz, a będziesz piec ją do znudzenia… o ile kiedykolwiek ci się znudzi!

SKŁADNIKI

  • 300 g kruchych ciasteczek maślanych
  • 180 g masła
  • Krem
  • 4 żółtka
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy
  • Wierzch
  • 350 g śmietany 36%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasteczka zblendować i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy wyłożyć tak przygotowaną masą, formując z niej lekko podwyższony brzeg. 
  • Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160ºC.
  • Żółtka zmiksować, dodać do nich mleko skondensowane oraz sok z pomarańczy. Zmiksować a na koniec dodać skórkę pomarańczową. 
  • Masę wylać na podpieczony spód, piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
  • Wystudzone ciasto podawać udekorowane śmietanką ubitą z cukrem waniliowym i posypane skórką pomarańczową
Dlaczego warto jeść pomarańcze?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej