Tarta z kremem pomarańczowym – cytrusowa rozkosz na kruchym spodzie

Dieta wegetariańska
Delikatne, kruche ciasto i aksamitny, intensywnie pomarańczowy krem – ta tarta smakuje jak słońce zamknięte w deserze. Idealna na wielkanocny stół, popołudniową kawę czy wiosenne spotkanie z przyjaciółmi. Tarta z kremem pomarańczowym nie tylko zachwyca smakiem, ale i wyglądem – jest elegancka, świeża i wyjątkowo łatwa do zrobienia. Spróbuj, a zakochasz się od pierwszego kęsa!
Kiedy życie daje ci pomarańcze – zrób tartę, która wywoła efekt wow! zanim jeszcze trafi na talerz. Ta cytrusowa dama ma wszystko: kruchy spód, krem jak jedwab i smak, który potrafi rozbudzić nawet największego łasucha. Tarta z kremem pomarańczowym to nie deser – to deklaracja, że lubisz życie z nutą słodyczy i odrobiną pazura. Spróbujesz raz, a będziesz piec ją do znudzenia… o ile kiedykolwiek ci się znudzi!
SKŁADNIKI
- 300 g kruchych ciasteczek maślanych
- 180 g masła
- Krem
- 4 żółtka
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy
- Wierzch
- 350 g śmietany 36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasteczka zblendować i połączyć z roztopionym masłem. Dno tortownicy wyłożyć tak przygotowaną masą, formując z niej lekko podwyższony brzeg.
- Piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 160ºC.
- Żółtka zmiksować, dodać do nich mleko skondensowane oraz sok z pomarańczy. Zmiksować a na koniec dodać skórkę pomarańczową.
- Masę wylać na podpieczony spód, piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
- Wystudzone ciasto podawać udekorowane śmietanką ubitą z cukrem waniliowym i posypane skórką pomarańczową