Świąteczny piernik kawowy: przepis na Boże Narodzenie

Świąteczny piernik z kawą
Autor: thinkstockphotos.com Piernik można dodatkowo ozdobić polewą czekoladową i przełożyć powidłami. Świetnie smakuje ze świeżo parzoną kawą!
łatwy
80 min
4

Na Boże Narodzenie tradycyjnie pieczemy pierniki. Oto przepis na świąteczny klasyczny piernik, ale w nowej odsłonie - z dodatkiem aromatycznej kawy.

Polecamy również inne, urozmaicone przepisy na świąteczne pierniki: Piernik z owocami, Piernik z dyni  oraz Piernik w czekoladzie.

Sprawdź również >>> Piernik z bakaliami

SKŁADNIKI

  • 50 dag mąki
  • 25 dag miodu
  • pół szklanki cukru
  • ćwierć szklanki bardzo mocnej kawy
  • ćwierć szklanki gęstej śmietany
  • 10 dag margaryny
  • łyżka oliwy
  • 3/4 torebki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 2 jaja
  • żółtko
  • półtorej łyżeczki sody
  • bakalie (orzechy, suszone śliwki, morele, figi)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • masło i mąka do formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej, dodaj miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody i pozostałe składniki (oprócz bakalii). Dokładnie wszystko połącz i wyrób.
  • Dodaj pokrojone bakalie. Pozostaw w cieple na co najmniej 8 godzin, aby ciasto dojrzało.
  • Długą formę keksową (lub 2 krótkie), posmarowaną masłem i posypaną mąką, napełnij ciastem i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika.
  • Piecz piernik w temperaturze około 180°C, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki.