Słoneczy tort z sezonowymi owocami z programu UGOTOWANI
2021-03-29

średni
120 min
4
Przechodząc obok cukierni zastanawiasz się, jak można przygotować takie dzieło? Z nami przygotujesz pyszny tort. Przedstawiamy słoneczny tort z owocami, który będzie pyszną niespodzianką w dniu urodzin bliskiej Ci osobie. Przepis z programu Ugotowani TVN.
SKŁADNIKI
- 1 krążek biszkoptu (może być gotowy)
- 1 paczka kawy cappuccino o smaku czekoladowym
- 2 śmietanki w proszku
- 0,25 l śmietanki do tortu (22% lub 30%)
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżeczki rozpuszczonej i schłodzonej żelatyny
- 1 budyń ugotowany zgodnie z przepisem
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 2 puszki brzoskwiń
- 150 ml ajerkoniaku
- Dekoracja:
- czekolada
- sezonowe owoce
- prażone płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jeśli masz gotowy biszkopt, wyłóż nim dno tortownicy i nasącz ajerkoniakiem.
- W rondelku rozpuść kawę cappuccino ze szklanką mleka. Całość podgrzej. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do zagotowania się kawy. Gdy kawa jest już gotowa, odstaw do ostygnięcia.
- W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do rozpuszczonego w mleku budyniu dodaj dwa surowe żółtka oraz dwie łyżeczki cukru. Po zagotowaniu odstaw do ostygnięcia.
- Następnie utrzyj masło z masą budyniową. Do tak otrzymanego kremu waniliowego możesz dodać 1-2 łyżki wódki.
- Masę wyłóż na przygotowany wcześniej biszkopt. Na warstwę kremu ułóż pokrojone owoce. Całość schłódź w lodówce.
- W tym czasie zmiksuj mleko ze śmietanką i śmietanką w proszku, a następnie dolej schłodzoną wcześniej kawę.
- Kiedy masa będzie już puszysta dodaj wcześniej schłodzona żelatynę i wylej gotową masę na schłodzony w lodówce biszkopt z kremem i brzoskwiniami. Całość włóż na dwie godziny do lodówki, żeby masa dobrze stężała.
- Przy pomocy ciepłego noża zdejmij obręcz tortownicy i ułóż tort na paterze. Całość deseru oblej letnią czekoladą, a boki obsyp płatkami migdałowymi. Z wierzchu udekoruj tort malinami i jeżynami. Jeśli lubisz inne owoce, też możesz je dodać.
- Włóż do lodówki do schłodzenia.