Słodka tarta z budyniem i jabłkami. Zachwycający deser na każdą okazję
Dieta wegetariańska
Przepyszna i efektowna tarta z budyniem i jabłkami to pomysł na deser, który oczaruje wyglądem i zachwyci smakiem. To wyjątkowe połączenie kruchego ciasta, aksamitnego kremu budyniowego i słodkich jabłek przypadnie do smaku każdemu. Przepis wcale nie jest trudny i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności cukierniczych. Zobaczcie, jak zrobić wyborną tartę z budyniem i jabłkami.
Jak zrobić masę budyniową do tarty?
Jednym z elementów tej pysznej tarty z dodatkiem jabłek jest krem budyniowy. To doskonałe uzupełnienie, które zmienia tradycyjną tartę w wyśmienity słodki wypiek. Jak zrobić krem do tarty? W tym przepisie krem robi się szybko i bez zbędnych komplikacji. Potrzebne są proste składniki, które po połączeniu w odpowiedniej kolejności, zamienią się w aksamitny krem budyniowy idealny do tarty.
Jak więc przygotować krem budyniowy do tarty z jabłkami? Z tym sprawdzonym przepisem jest to naprawdę bardzo łatwe.
- 1. krok – zagotowanie 3/4 mleka
- 2. krok – wymieszanie pozostałego mleka z cukrem, cukrem z wanilią, mąką, proszkiem budyniowy, jajkiem i żółtkami
- 3. krok – połączenie składników i podgrzewanie ich, aż krem zgęstnieje i nabierze jedwabistej konsystencji
Jak przygotować jabłka do tarty?
Aby upiec doskonałą tartę z dodatkiem jabłek, owoce należy wcześniej odpowiednio przygotować. Najpierw trzeba je pokroić w plasterki i usunąć gniazda nasienne. Następnie przygotowuje się syrop z wrzącej wody, soku z cytryny, mąki ziemniaczanej, cukru i cynamonu. Mieszanką zalewa się jabłka i odstawia na kilka minut. Tak przygotowanie jabłka układa się na kremie budyniowym, który wygodnie ułożył się na kruchym spodzie. Z plasterków jabłek należy strząsnąć nadmiar syropu.
Jak zrobić tartę z budyniem i jabłkami?
Wyśmienita tarta z kremem budyniowym wzbogacona plasterkami słodkich jabłek to doskonały deser na każdą okazję bez względu na porę roku. Przepis na ten słodki kruchy wypiek nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest w miarę szybkie, a lista składników to produkty łatwo dostępne.
Jak więc upiec przepyszne kruche ciasto z budyniem i jabłkami? Przepis został podzielony na kilka etapów.
- 1. krok – zagniecenie, schłodzenie i podpieczenie kruchego spodu
- 2. krok – przygotowanie kremu budyniowego do tarty
- 3. krok – pokrojenie jabłek i zalanie ich syropem
- 4. krok – ułożenie na podpieczonym spodzie budyniu i jabłek
- 5. krok – upieczenie tarty z budyniem i jabłkami w piekarniku
Ile się piecze tarta z jabłkami?
Przygotowana według tego sprawdzonego przepisu obłędna domowa tarta z budyniem i jabłkami powinna piec się w nagrzanym wcześniej piekarniku. Pieczenie odbywa się w dwóch etapach. Najpierw należy podpiec kruchy spód w temperaturze 180 stopni C przez 20 minut. Drugi etap to pieczenie gotowej tarty z budyniem i jabłkami. Formę wstawia się do gorącego pieca, w którym temperatura powinna wynosić 180 stopni C. Pieczenie trwa 20 minut.
SKŁADNIKI
- kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:- 750 ml mleka
- 150 g drobnego cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
jabłkowe nadzienie:- 800 g jabłek
- 100 ml wrzącej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki wsypać cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtko i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki posiekać nożem, a następnie wlać wodę i energicznie zagnieść gładkie ciasto.
- Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, wykładając nim dno i brzegi. W kilku miejscach nakłuć widelcem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Kiedy kruche ciasto się piecze, przygotować budyń. Do rondelka wlać 500 ml mleka i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym, mąką, cukrem i cukrem z wanilią. Wbić jajko i dodać żółtka. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Podgrzewać i mieszać, aż masa zgęstnieje i powstanie aksamitny krem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Jabłka pokroić w plasterki, usuwając gniazda nasienne.
- Wrzącą wodę wymieszać z sokiem z cytryny, mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem. Wlać do jabłek i wymieszać. Odstawić na kilka chwil.
- Na podpieczony kruchy spód przelać budyń i wyrównać. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek, strząsając nadmiar syropu.
- Formę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.