Sernik jagodowy bez pieczenia. Przepyszny deser w obłędnym kolorze
Dieta wegetariańska
Najlepsze ciasto na lato to to, które nie wymaga pieczenia. Taki właśnie jest ten sernik na zimno z dodatkiem jagód. Na kruchym spodzie wygodnie ułożyła się warstwa serowa, a na niej jagodowa. Sernik jagodowy smakuje wybornie i jest prosty do samodzielnego zrobienia. Jak zrobić sernik z jagodami? Poznajcie sprawdzony przepis.
Jak zrobić sernik z jagodami bez pieczenia?
Sernik z dodatkiem jagód jest prosty. Przygotowanie podzielone jest na kilka etapów, które na pewno nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek. Postępując według przepisu, sernik jagodowy na zimno uda się już za pierwszym razem.
- 1. etap – przygotowanie ciasteczkowego spodu
- 2. etap – przygotowanie masy serowej
- 3. etap – przygotowanie masy jogurtowej z jagodami
- 4. etap – schłodzenie sernika w lodówce
Dlaczego warto zrobić sernik jagodowy na zimno?
- Przepis jest łatwy i sprawdzony.
- Przygotowanie sernika jagodowego nie wymaga pieczenia.
- Zrobienie domowego sernika nie zajmuje dużo czasu.
- Lista składników to produkty, które są łatwo dostępne.
- Sernik można zrobić z dodatkiem mrożonych jagód.
Kiedy podawać sernik z jagodami na zimno?
Przepis na ten pyszny domowy sernik warto zapisać. To uniwersalny deser, który zawsze będzie smakował. Można go robić przez cały rok. Poza sezonem na świeże owoce sprawdzą się mrożone jagody. Sernik jagodowy to pomysł na pyszny i efektowny deser, który zrobi wrażenie na każdym, kto kto spróbuje. Świetnie smakuje w letnie upalne dni. Jest w sam raz słodki i przyjemnie orzeźwia.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 250 g kruchych ciasteczek maślanych
- 100 g roztopionego masła
Masa serowa:- 1 kg sera w wiaderku
- 250 ml śmietanki 30%
- 175 ml gorącej wody
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Masa jogurtowo-jagodowa:- 400 g jogurtu naturalnego
- 150 g jagód
- 3/4 szklanki wrzątku
- 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasteczka zmielić. Wlać roztopione masło i wymieszać. Przesypać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
- Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić z cukrem pudrem.
- Cały czas ubijając, stopniowo dodawać ser z wiaderka. Ubijać do połączenia składników. Wlać ostudzoną żelatynę i miksować na najwyższych obrotach.
- Masę przełożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki.
- Przygotować warstwę jagodową. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia.
- Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Dodać zblendowane jagody i galaretkę. Miksować do połączenia składników.
- Masę przełożyć na warstwę serową. Wierzch wyrównać i posypać jagodami. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem pokroić na porcje. Podawać schłodzony.