Przepis na miodownik przekładany

Miodownik: ciasto z masą z kaszy manny
Autor: Shutterstock Miodownik z orzechami przekładany masą z kaszy manny
średni
90 min
4

Wypróbuj przepis na klasyczny miodownik. Słodkie ciasto miodowe przekładamy słodką masą z kaszy manny i utartych żółtek. Miodownik świetnie smakuje z orzechami włoskimi - można je dodać do masy i udekorować nimi wierzch. 

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 370 g masła
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0,5 l mleka 3,2%
  • 7 łyżek kaszy manny
  • Szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka zapachu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj mąkę z masłem roślinnym. Dodaj pół szklanki cukru, 2 jajka, 1 samo żółtko, miód, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowuj i połóż (osobno), po kolei na wysmarowaną margaryną blachę. Każdy z placków upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, około 10-15 minut.
  • Przygotuj masę: ugotuj kaszę mannę w mleku a następnie ostudź. Masło ubij mikserem, stopniowo dodając do niej cukier puder i żółtka, a następnie wystudzoną kaszę mannę. Wszystko utrzyj dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodaj parę kropel zapachu migdałowego.
  • Przełóż upieczone warstwy ciasta masą, a górę ciasta posyp cukrem pudrem.
  • Ciasto włóż do lodówki, by wszystko dobrze się "przegryzło", a ciasto nasiąkło masą. Najlepiej smakuje na następny dzień.