Przepis na miodownik przekładany
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          90 min
      
      
        
          4
      
    Wypróbuj przepis na klasyczny miodownik. Słodkie ciasto miodowe przekładamy słodką masą z kaszy manny i utartych żółtek. Miodownik świetnie smakuje z orzechami włoskimi - można je dodać do masy i udekorować nimi wierzch.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
 - 0,5 szklanki cukru
 - 370 g masła
 - 2 jajka
 - 3 żółtka
 - 4 łyżki miodu
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 - 0,5 l mleka 3,2%
 - 7 łyżek kaszy manny
 - Szklanka cukru pudru
 - 1 łyżeczka zapachu migdałowego
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj mąkę z masłem roślinnym. Dodaj pół szklanki cukru, 2 jajka, 1 samo żółtko, miód, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj całość do uzyskania jednolitej masy.
 - Ciasto podziel na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkowuj i połóż (osobno), po kolei na wysmarowaną margaryną blachę. Każdy z placków upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, około 10-15 minut.
 - Przygotuj masę: ugotuj kaszę mannę w mleku a następnie ostudź. Masło ubij mikserem, stopniowo dodając do niej cukier puder i żółtka, a następnie wystudzoną kaszę mannę. Wszystko utrzyj dokładnie na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodaj parę kropel zapachu migdałowego.
 - Przełóż upieczone warstwy ciasta masą, a górę ciasta posyp cukrem pudrem.
 - Ciasto włóż do lodówki, by wszystko dobrze się "przegryzło", a ciasto nasiąkło masą. Najlepiej smakuje na następny dzień.