Przepis na makowiec serowy
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Zawijany makowiec drożdżowy nie zawsze się udaje, a proponowane przez nas ciasto zawsze! Proponujemy makowiec serowy - pyszne ciasto na bazie maku, sera, bakalii i galaretki. Przygotujesz je szybko i bez pieczenia. Idealne ciasto na Boże Narodzenie.
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- 50 dag maku
- galaretka wiśniowa i agrestowa
- 2 łyżki żelatyny
- 3 serki homogenizowane
- 3 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynek
- 15 dag posiekanych migdałów
- Syrop:
- 50 dag cukru
- 3/4 szklanki wody
- pół laski wanilii
- orzechy, migdały, morele do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu przez około kwadrans. Odstaw na dwie godziny do ostygnięcia. Następnie odsącz na sicie. Zmiel trzy razy.
- Galaretki rozpuść w dwóch oddzielnych naczyniach, dodając o połowę wody mniej niż wskazano na opakowaniu. Odstaw galaretki do stężenia.
- Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku.
- Z cukru, wody i posiekanej wanilii ugotuj syrop. Do gorącego syropu dodaj zmielony mak. Wymieszaj. Ostudź.
- Serki homogenizowane utrzyj z żółtkami (sparz je wcześniej wrzątkiem) i cukrem pudrem, a następnie stopniowo wlewaj ostudzoną żelatynę. Cały czas mieszaj.
- Masę serową, rodzynki i posiekane migdały dodaj do zimnego zmielonego maku.
- Stężałą galaretkę pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z masą serowo-makową. Przełóż do okrągłej tortownicy wysmarowanej tłuszczem.
- Makowiec serowy udekoruj na wierzchu orzechami, migdałami i morelami. Wstaw do lodówki.