Piernik marchewkowy na Boże Narodzenie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Piernik to obowiązkowe wigilijne ciasto. Spróbuj upiec piernik marchewkowy. Przecież na wigilijnym stole obok ryb, pierogów i kapusty muszą znaleźć się także słodkie wypieki!
Polecamy również inne przepisy na wigilijne słodkości sporządzone na bazie warzyw: Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański), Bezglutenowy piernik na Wigilię oraz Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi.
Spróbuj też >>> Piernik z dyni
SKŁADNIKI
- 2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- szklanka bakalii (orzechy, suszone śliwki i morele)
- szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- pół szklanki mleka
- krem waniliowy
- 400 g białego sera
- pół kostki masła
- opakowanie cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku połącz startą marchew z cynamonem, imbirem, bakaliami i olejem.
- Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Ciasto powinno być bardzo gęste.
- Wyłóż ciasto piernikowe na formę wysmarowaną uprzednio masłem i wysypaną bułka tartą i wstaw do piekarnika.
- Piecz około 1 godzinę w temperaturze 180º Celsjusza.
- Przygotuj masę: utrzyj biały ser z masłem i cukrem wanilinowym i rozsmaruj ją na wierzchu przestudzonego ciasta.