Piernik marchewkowy na Boże Narodzenie

2021-03-29
Milena Łakomska
Piernik marchewkowy na Boże Narodzenie
Autor: Konrad Kalbarczyk Piernik marchewkowy jest wilgotniejszy i mniej kaloryczny niż tradycyjny piernik
łatwy
45 min
4

Piernik to obowiązkowe wigilijne ciasto. Spróbuj upiec piernik marchewkowy. Przecież na wigilijnym stole obok ryb, pierogów i kapusty muszą znaleźć się także słodkie wypieki!

Polecamy również inne przepisy na wigilijne słodkości sporządzone na bazie warzyw: Piernikowe brownie z czerwonej fasoli (przepis wegański), Bezglutenowy piernik na Wigilię  oraz Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi.

Spróbuj też >>> Piernik z dyni

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • szklanka bakalii (orzechy, suszone śliwki i morele)
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki mleka
  • krem waniliowy
  • 400 g białego sera
  • pół kostki masła
  • opakowanie cukru wanilinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku połącz startą marchew  z cynamonem, imbirem, bakaliami i olejem.
  • Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  • Wyłóż ciasto piernikowe na formę wysmarowaną uprzednio masłem i wysypaną bułka tartą i wstaw do piekarnika.
  • Piecz około 1 godzinę w temperaturze 180º Celsjusza.
  • Przygotuj masę: utrzyj biały ser z masłem i cukrem wanilinowym i rozsmaruj ją na wierzchu przestudzonego ciasta.
Milena Łakomska