Piernik drożdżowy. Przepis na dwa ciasta w jednym

piernik drożdżowy
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
12

Piernik drożdżowy to połączenie dwóch różnych ciast o przyjemnym korzennym smaku. Ten świąteczny deser będzie smakował każdemu. Między drożdżowymi blatami o aromacie i smaku piernika znajduje się ciekawy krem i powidła śliwkowe, a zwieńczeniem są zmielone orzechy. Oto łatwy przepis na piernik drożdżowy, którego smak na długo zapadnie w pamięć.

Jak zrobić piernik drożdżowy?

Upieczenie ciasta piernikowo-drożdżowego nie jest trudne. Najpierw należy zrobić surowe ciasto z mąki, drożdży, jajek, oleju, cukru, miodu oraz przypraw. Dużą zaletą jest to, że nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Od razu przelewa się je do formy i piecze. Po ostygnięciu ciasto drożdżowe trzeba pokroić na trzy równe blaty. Krem przyrządza się z mleka, masła, cukru i kaszy manny. Przekłada się nim blaty, które wcześniej smaruje się powidłami śliwkowymi. Ułożone ciasto smaruje się jeszcze pozostałym kremem i obsypuje zmielonymi orzechami, które nadają przyjemnego aromatu. Gotowe ciasto warto schłodzić.

Piernik drożdżowy – przepis

  • Przepis na to super ciasto jest łatwy i nie zajmuje wiele czasu.
  • Na liście składników są łatwo dostępne produkty. Można je kupić w każdym większym i mniejszym sklepie.
  • Orzechy, którymi obsypuje się piernik, można zastąpić polewą czekoladową lub posypać ciasto cukrem pudrem.
  • Powidła śliwkowe zastąpi konfitura wiśniowa lub dżem z czarnej porzeczki.
  • Do kremu można dodać aromat waniliowy lub kilka kropli syropu amaretto czy cafe latte.

Kiedy podawać piernik drożdżowy?

To pyszne ciasto, które będzie smakować podczas świąt Bożego Narodzenia. Wśród gości na pewno znajdą się tacy, którzy poproszą o przepis na ten oryginalny deser. Piernik według tego przepisu można też podawać na różne inne okazje i imprezy. Zastąpi tort urodzinowy i sprawdzi się jako ciasto imieninowe.

Do piernika drożdżowego można zaserwować świeżo parzoną kawę z mlekiem, owocową herbatę lub kompot z suszonych owoców.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 350 g powideł śliwkowych
  • 1 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 7 jajek
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • masa:
  • 750 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżek kaszy manny
  • dodatkowo:
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkruszyć i przełożyć do miseczki. Wsypać 2 łyżki cukru i rozetrzeć.
  • Do misy miksera wbić jajka i wsypać resztę cukru. Miksować, aż masa będzie jasna i puszysta.
  • Dodać drożdże, wlać olej oraz miód. Miksować do połączenia składników, a następnie zmniejszyć obroty i stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
  • Ciasto przelać do formy o wymiarach 21 x 32 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut do suchego patyczka.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i przekroić na 3 równe blaty.
  • Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier i podgrzewać. Zanim zacznie wrzeć, wsypać kaszę mannę. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Odłożyć kilka łyżek.
  • Masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać masę z kaszy manny. Miksować, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Dolny blat ułożyć na paterze lub dużym płaskim talerzu. Posmarować połową powideł śliwkowych. Wyłożyć połowę masy, wyrównać i przykryć drugim blatem. Posmarować pozostałymi powidłami i resztą masy. Przykryć trzecim blatem piernikowym.
  • Ciasto posmarować z każdej strony odłożonym wcześniej kremem i obsypać zmielonymi orzechami. Wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.
Anna Szulc-Górska
więcej