Pani Dulska - ciasto na niedzielę, które nie daje o sobie zapomnieć przez cały tydzień

Pani Dulska - ciasto na niedzielę, które nie daje o sobie zapomnieć przez cały tydzień
Autor: Shutterstock Ciasto Pani Dulska to cała masa pysznych skłądników połączonych w harmonijną całość.
łatwy
50 min
10

Ciasto PANI DULSKA to idealny deser na pokaz. W końcu nazwa zobowiązuje. Wymaga nieco wysiłku, ale warte jest każdej poświęconej minuty, bo smakuje tak dobrze, że ciężko o nim zapomnieć. Ten smak i aromat zostaje z nami na długo, dręczy i kusi. Podaj gościom Panią Dulską, a  na pewno będzie się o tobie mówić w towarzystwie. A mówiąc poważniej - to po prostu bardzo smaczne ciasto, wypełnione makiem, orzechami i jabłkami, z nutą pomarańczy i budyniowym kremem. Na bogato!

SKŁADNIKI

  • Blat orzechowy:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 5 jajek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 pomarańczy
  • Blaty makowe:
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 0,5 kostki margaryny
  • 8 jajek
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 500 g maku z puszki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • Krem budyniowy:
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa jabłkowa:
  • 8 kwaskowych jabłek
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Oraz:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1/2 tabliczki czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie placka orzechowego należy zacząć od dokładnego zmielenia orzechów włoskich. Następnie mieszamy je z bułką tartą, mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Następnie bierzemy jajka (powinny mieć pokojową temperaturę), oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Do masy jajecznej dodajemy partiami suche składniki i mieszamy masę, na koniec łączymy ją z pianą ubita z białek. Ciasto pieczemy 25 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Upieczone ciasto studzimy na kratce, gdy całkiem wystygnie obficie nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
  • Aby przygotować blaty makowe ucieramy najpierw margarynę w temperaturze pokojowej z cukrem. Następnie dodajemy do masy żółtka i ucieramy aż się połącza z tłuszczem. Białka chwilowo odstawiamy.
  • Do ciasta dodajemy miód i mak oraz rodzynki, doprawiamy aromatem waniliowym i kakao i dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z masą makową.
  • Przelewamy do takiej samej brytfanki w jakiej piekliśmy blat orzechowy, wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika, pieczemy ok 50 min. Wyjmujemy i studzimy. Gdy wystygnie kroimy na dwa cieńsze blaty.
  • Ugotować gęsty budyń i wystudzić go mieszając. Masło utrzeć z cukrem, a gdy będzie jasne i puszyste dodać budyń i wymieszać.
  • Placek makowy posmarować masą budyniową i przykryć plackiem orzechowym. Odstawić.
  • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu, aż się rozpadną. Dodać skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie wymieszać. Do gorących jabłek dodać galaretkę, wymieszać i od razu przełożyć ją na ciasto.
  • Na masie jabłkowej ułożyć drugi placek makowy. Polać go rozpuszczoną czekolada i ewentualnie obsypać orzechami. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby się ścisnęło.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej