Pani Dulska - ciasto na niedzielę, które nie daje o sobie zapomnieć przez cały tydzień
Dieta wegetariańska
Ciasto PANI DULSKA to doskonały deser na wyjątkowe okazje. Sama nazwa zobowiązuje do czegoś wyjątkowego. Przygotowanie wymaga nieco trudu, ale każdy włożony wysiłek jest tego wart – smak jest tak niezapomniany, że zostaje w pamięci na długo. Aromat i smak ciasta będą cię kusić i powracać w myślach. Zaserwuj Panią Dulską swoim gościom, a z pewnością wzbudzisz zainteresowanie. A tak na serio, to po prostu niezwykle smaczne ciasto, pełne maku, orzechów i jabłek, z delikatną nutą pomarańczy i kremem budyniowym. Prawdziwa uczta!
SKŁADNIKI
- Blat orzechowy:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 5 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 pomarańczy
- Blaty makowe:
- 4 łyżki mąki tortowej
- 0,5 kostki margaryny
- 8 jajek
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- 500 g maku z puszki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Krem budyniowy:
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- Masa jabłkowa:
- 8 kwaskowych jabłek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- Oraz:
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 tabliczki czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie placka orzechowego należy zacząć od dokładnego zmielenia orzechów włoskich. Następnie mieszamy je z bułką tartą, mąką i proszkiem do pieczenia.
- Następnie bierzemy jajka (powinny mieć pokojową temperaturę), oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodajemy partiami suche składniki i mieszamy masę, na koniec łączymy ją z pianą ubita z białek. Ciasto pieczemy 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Upieczone ciasto studzimy na kratce, gdy całkiem wystygnie obficie nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
- Aby przygotować blaty makowe ucieramy najpierw margarynę w temperaturze pokojowej z cukrem. Następnie dodajemy do masy żółtka i ucieramy aż się połącza z tłuszczem. Białka chwilowo odstawiamy.
- Do ciasta dodajemy miód i mak oraz rodzynki, doprawiamy aromatem waniliowym i kakao i dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z masą makową.
- Przelewamy do takiej samej brytfanki w jakiej piekliśmy blat orzechowy, wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika, pieczemy ok 50 min. Wyjmujemy i studzimy. Gdy wystygnie kroimy na dwa cieńsze blaty.
- Ugotować gęsty budyń i wystudzić go mieszając. Masło utrzeć z cukrem, a gdy będzie jasne i puszyste dodać budyń i wymieszać.
- Placek makowy posmarować masą budyniową i przykryć plackiem orzechowym. Odstawić.
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu, aż się rozpadną. Dodać skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie wymieszać. Do gorących jabłek dodać galaretkę, wymieszać i od razu przełożyć ją na ciasto.
- Na masie jabłkowej ułożyć drugi placek makowy. Polać go rozpuszczoną czekolada i ewentualnie obsypać orzechami. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby się ścisnęło.
Pani Dulska to dość pracochłonne i czasochłonne ciasto. Jeśli szukasz czegoś łatwiejszego w przygotowaniu wybierz coś z naszych 18 propozycji na niedzielne ciasta.
Galeria: Ciasto na niedzielę - 18 przepisów na łatwe i pyszne ciasta