Pani Dulska - ciasto na niedzielę, które nie daje o sobie zapomnieć przez cały tydzień
2023-08-12
średni
50 min
10
Dieta wegetariańska
Ciasto PANI DULSKA to idealny deser na pokaz. W końcu nazwa zobowiązuje. Wymaga nieco wysiłku, ale warte jest każdej poświęconej minuty, bo smakuje tak dobrze, że ciężko o nim zapomnieć. Ten smak i aromat zostaje z nami na długo, dręczy i kusi. Podaj gościom Panią Dulską, a na pewno będzie się o tobie mówić w towarzystwie. A mówiąc poważniej - to po prostu bardzo smaczne ciasto, wypełnione makiem, orzechami i jabłkami, z nutą pomarańczy i budyniowym kremem. Na bogato!
SKŁADNIKI
- Blat orzechowy:
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 5 jajek
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z 1 pomarańczy
- Blaty makowe:
- 4 łyżki mąki tortowej
- 0,5 kostki margaryny
- 8 jajek
- 2 łyżki miodu
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki rodzynek
- 500 g maku z puszki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- Krem budyniowy:
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 1,5 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 2 łyżki cukru pudru
- Masa jabłkowa:
- 8 kwaskowych jabłek
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomarańczowa
- Oraz:
- sok z 1 pomarańczy
- 1/2 tabliczki czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie placka orzechowego należy zacząć od dokładnego zmielenia orzechów włoskich. Następnie mieszamy je z bułką tartą, mąką i proszkiem do pieczenia.
- Następnie bierzemy jajka (powinny mieć pokojową temperaturę), oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę, a żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Do masy jajecznej dodajemy partiami suche składniki i mieszamy masę, na koniec łączymy ją z pianą ubita z białek. Ciasto pieczemy 25 minut w temperaturze 180 st. C.
- Upieczone ciasto studzimy na kratce, gdy całkiem wystygnie obficie nasączamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy.
- Aby przygotować blaty makowe ucieramy najpierw margarynę w temperaturze pokojowej z cukrem. Następnie dodajemy do masy żółtka i ucieramy aż się połącza z tłuszczem. Białka chwilowo odstawiamy.
- Do ciasta dodajemy miód i mak oraz rodzynki, doprawiamy aromatem waniliowym i kakao i dokładnie mieszamy. Teraz ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z masą makową.
- Przelewamy do takiej samej brytfanki w jakiej piekliśmy blat orzechowy, wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika, pieczemy ok 50 min. Wyjmujemy i studzimy. Gdy wystygnie kroimy na dwa cieńsze blaty.
- Ugotować gęsty budyń i wystudzić go mieszając. Masło utrzeć z cukrem, a gdy będzie jasne i puszyste dodać budyń i wymieszać.
- Placek makowy posmarować masą budyniową i przykryć plackiem orzechowym. Odstawić.
- Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu, aż się rozpadną. Dodać skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie wymieszać. Do gorących jabłek dodać galaretkę, wymieszać i od razu przełożyć ją na ciasto.
- Na masie jabłkowej ułożyć drugi placek makowy. Polać go rozpuszczoną czekolada i ewentualnie obsypać orzechami. Ciasto odstawić w chłodne miejsce, aby się ścisnęło.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Pani Dulska to dość pracochłonne i czasochłonne ciasto. Jeśli szukasz czegoś łatwiejszego w przygotowaniu wybierz coś z naszych 18 propozycji na niedzielne ciasta.