Nie malinowa, ani truskawkowa. Teraz hitem jest wyśmienita jabłkowa chmurka

jabłkowa chmurka
Autor: Shutterstock Jabłkowa chmurka to obłędny deser jak z najlepszej cukierni w mieście.
łatwy
90 min
12

Już nie malinowa, a jabłkowa chmurka to hit rodzinnych spotkań i świąt. Pyszna i rozpływająca się w ustach jabłkowa chmurka zachwyci nawet najwybredniejsze podniebienia. To ciasto składa się z kilku obłędnych warstw, które idealnie się ze sobą komponują. Przepis nie jest trudny, ale wymaga nieco więcej czasu. Warto jednak skusić się na ten przepis na zrobić niesamowitą jabłkową chmurkę, która urzeknie smakiem od pierwszego kęsa.

Co potrzeba do jabłkowej chmurki?

To pyszne okazjonalne ciasto z jabłkami składa się z prostych składników, które można kupić przez cały rok. Są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym. Lista produktów została podzielona na kilka części, ponieważ jabłkowa chmurka to ciasto składa się z warstw i każdą z nich robi się z innych artykułów.

Jakie więc składniki są potrzebne do zrobienia jabłkowej chmurki?

  • składniki do kruchego spodu – mąka pszenna, masło, cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia
  • składniki do bezy – białka, cukier puder, skrobia ziemniaczana
  • składniki do jabłkowego nadzienia – jabłka, woda, galaretki cytrynowe lub krystaliczne
  • składniki do kremu – śmietanka 36%, serek mascarpone, cukier puder

Jak zrobić jabłkową chmurkę?

Przepis na wyborne ciasto jabłkowa chmurka nie jest skomplikowany. Na zrobienie deseru warto mieć więcej czasu, ponieważ każda warstwa wymaga odpowiedniego przygotowania. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.

Jak więc przygotować obłędną jabłkową chmurką? Z tym przepisem jest to proste. Rozkoszny deser z jabłkami, kremem i bezą uda się już za pierwszym razem.

  • 1. krok – wyrobienie i upieczenie kruchego ciasta na spód
  • 2. krok – przygotowanie i upieczenie bezy
  • 3. krok – przygotowanie jabłkowego nadzienia
  • 4. krok – przygotowanie kremu
  • 5. krok – złożenie jabłkowej chmurki i schłodzenie jej w lodówce

Jak podawać jabłkową chmurkę?

Wyśmienita jabłkowa chmurka zwieńczona chrupiącą bezą to ciasto okolicznościowe, które świetnie sprawdzi się na wiele różnych okazji. Można przygotować ją na Wielkanoc lub rodzinną uroczystość. Z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy. Jabłkowa chmurka będzie smakować zawsze i każdemu. Gwarantujemy, że na jednej porcji się nie skończy.

Doskonałą domową jabłkową chmurkę z bezą można dodatkowo udekorować, aby prezentowała się jeszcze bardziej apetycznie. Wierzch warto posypać prażonymi płatkami migdałowymi lub oprószyć cukrem pudrem. Świeżości nadadzą listki mięty.

SKŁADNIKI

  • Spód z kruchego ciasta:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • Beza:
  • 150 g cukru
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

  • Jabłkowe nadzienie:
  • 1 i 1/3 kg jabłek
  • 2 opakowania galaretki krystalicznej lub cytrynowej
  • 100 ml wody

  • Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 250 g schłodzonego mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i wsypać cukier puder. Energicznie zagnieść ciasto i uformować kulę. Owinąć ją folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aż powstanie gęsta i błyszcząca masa.
  • Ubite białka przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch lub utworzyć wzory.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i piec około 60 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia, a następie delikatnie wyjąć z formy.
  • Do tej samej formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć rozwałkowane kruche ciasto. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Obrane jabłka pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondelka i wlać wodę. Podgrzewać i mieszać, aż staną się miękkie. Następnie zblendować je na mus i wymieszać z galaretką. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Jabłkowe nadzienie równomiernie wyłożyć na upieczony kruchy spód. Wyrównać i wstawić do lodówki.
  • Śmietankę ubić, a następnie zmiksować ją z serkiem mascarpone i cukrem. Krem przełożyć na masę jabłkową i przykryć bezą. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej