Mini mazurki czekoladowe
2021-03-29
średni
60 min
4
Przepis na mini mazurki czekoladowe wygrał jedną z trzech nagród głównych w wielkanocnym konkursie firmy DIAMANT. Autorką przepisu jest Magdalena Trafalska. Mazurki czekoladowe zgodnie z tradycją słodkie, bakaliowe i maślane to doskonałe zwieńczenie rodzinnego obiadu.
SKŁADNIKI
- 240 g mąki pszennej
- 140 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru Diamant
- szczypta soli
- 60 ml mleka
- 30 g cukru pudru Diamant
- 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao
- 50 g masła
- 80 g mleka w proszku
- dowolne bakalie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i jajko. Zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy koła trochę większe niż foremki do mini tart.
- Foremki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą, a następnie wylepiamy gotowymi krążkami ciasta. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach do zarumienienia.
- W czasie pieczenie kruchych spodów przygotowujemy masę. Mleko, cukier, kakao i masło podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia się składników. Studzimy. Dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
- Ostudzone ciasto wypełniamy masą i dekorujemy bakaliami. Wkładamy do lodówki do stężenia.