Malinowa chmurka. Przepis na ciasto, które kochają wszyscy
2022-11-29
łatwy
60 min
12
Malinowa chmurka to od kilku lat hit letnich przyjęć. Wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto jest znakomite - to bardzo udane połącznie kruchego spodu, malinowej żelki, aksamitnego śmietankowego kremu i chrupiącej słodkiej bezy. Deser jest bardzo wyważony i przyjemnie łączy smaki słodkie i kwaskowe. Dodatkowo na odbiór bodźców smakowych wpływa różnorodność tekstur. Przyjemność do potęgi entej, nie tylko latem.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- odrobinka soli
- 2 żółtka
- Żelka:
- 3 galaretki malinowe
- 3 szklanki wrzącej wody
- 0,5 kg malin (mogą być mrożone)
- Krem:
- 0,5 l kremówki
- 1 małe opakowanie mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Beza:
- 3 białka
- 0,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z cukrem i odrobinką soli. Dodaj posiekane masło i siekaj razem, aż powstaną grudki.
- Zagniataj ciasto do momentu, ą ż będzie jednolite. Trzeba zrobić to szybko, aby masło nie rozpuściło się zbytnio.
- Zagniecione ciasto włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (20-25 cm x 30-35 cm). Wierzch ponakłuwać widelcem.
- Ciasto piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Wyjąć i wystudzić.
- Białka na beze ubić z odrobinka soli na sztywna pianę.
- Do piany dodawać po 1 łyżce cukru i miksować do jego rozpuszczenia.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wymieszać.
- Bezę przełożyć do tej samej lub takiej samej blaszki, w jakiej piekliśmy ciasto, wykładając ją wcześniej papierem.
- Panię dokładnie rozprowadzić po dnie blaszki, wierzch delikatnie wyrównać i posypać płatkami migdałowymi
- Piec w 120 st. C przez około 60 minut, aż będzie sucha i chrupiąca.
- Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki, dokładnie wymieszać.
- Mrożone maliny można dodać do gorącej galaretki, ze świeżymi lepiej poczekać, aż nieco przestygnie.
- Galaretkę odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
- Tężejąca galaretkę z malinami wyłożyć na ciasto.
- Schłodzona śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
- Do ubitej śmietany dodawać partiami serek i miksować do połączenia.
- Masę śmietanową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch przykryć bezą. Wstawić do lodówki do ściśnięcia.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?