Malinowa chmurka. Przepis na ciasto, które kochają wszyscy

Malinowa chmurka
Autor: Shutterstock Malinowa chmurka to znakomite ciasto, które smakuje wszystkim.
łatwy
60 min
12

Malinowa chmurka to od kilku lat hit letnich przyjęć. Wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto jest znakomite - to bardzo udane połącznie kruchego spodu, malinowej żelki, aksamitnego śmietankowego kremu i chrupiącej słodkiej bezy. Deser jest bardzo wyważony i przyjemnie łączy smaki słodkie i kwaskowe. Dodatkowo na odbiór bodźców smakowych wpływa różnorodność tekstur. Przyjemność do potęgi entej, nie tylko latem.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • odrobinka soli
  • 2 żółtka
  • Żelka:
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 kg malin (mogą być mrożone)
  • Krem:
  • 0,5 l kremówki
  • 1 małe opakowanie mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Beza:
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z cukrem i odrobinką soli. Dodaj posiekane masło i siekaj razem, aż powstaną grudki.
  • Zagniataj ciasto do momentu, ą ż będzie jednolite. Trzeba zrobić to szybko, aby masło nie rozpuściło się zbytnio.
  • Zagniecione ciasto włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (20-25 cm x 30-35 cm). Wierzch ponakłuwać widelcem.
  • Ciasto piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Wyjąć i wystudzić.
  • Białka na beze ubić z odrobinka soli na sztywna pianę. 
  • Do piany dodawać po 1 łyżce cukru i miksować do jego rozpuszczenia.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wymieszać.
  • Bezę przełożyć do tej samej lub takiej samej blaszki, w jakiej piekliśmy ciasto, wykładając ją wcześniej papierem.
  • Panię dokładnie rozprowadzić po dnie blaszki, wierzch delikatnie wyrównać i posypać płatkami migdałowymi
  • Piec w 120 st. C przez około 60 minut, aż będzie sucha i chrupiąca.
  • Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki, dokładnie wymieszać.
  • Mrożone maliny można dodać do gorącej galaretki, ze świeżymi lepiej poczekać, aż nieco przestygnie.
  • Galaretkę odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Tężejąca galaretkę z malinami wyłożyć na ciasto.
  • Schłodzona śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • Do ubitej śmietany dodawać partiami serek i miksować do połączenia.
  • Masę śmietanową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch przykryć bezą. Wstawić do lodówki do ściśnięcia.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej