Malinowa chmurka. Przepis na ciasto, które kochają wszyscy

2022-11-29 9:54

Malinowa chmurka to od kilku lat hit letnich przyjęć. Wcale mnie to nie dziwi, bo ciasto jest znakomite - to bardzo udane połącznie kruchego spodu, malinowej żelki, aksamitnego śmietankowego kremu i chrupiącej słodkiej bezy. Deser jest bardzo wyważony i przyjemnie łączy smaki słodkie i kwaskowe. Dodatkowo na odbiór bodźców smakowych wpływa różnorodność tekstur. Przyjemność do potęgi entej, nie tylko latem.

Malinowa chmurka

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Malinowa chmurka to znakomite ciasto, które smakuje wszystkim.
łatwy
60 min
12

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • odrobinka soli
  • 2 żółtka
  • Żelka:
  • 3 galaretki malinowe
  • 3 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 kg malin (mogą być mrożone)
  • Krem:
  • 0,5 l kremówki
  • 1 małe opakowanie mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Beza:
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru (najlepiej drobnego)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszaj z cukrem i odrobinką soli. Dodaj posiekane masło i siekaj razem, aż powstaną grudki.
  • Zagniataj ciasto do momentu, ą ż będzie jednolite. Trzeba zrobić to szybko, aby masło nie rozpuściło się zbytnio.
  • Zagniecione ciasto włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez godzinę.
  • Wyjąć ciasto, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (20-25 cm x 30-35 cm). Wierzch ponakłuwać widelcem.
  • Ciasto piec 20-25 minut w temperaturze 180 st.C. Wyjąć i wystudzić.
  • Białka na beze ubić z odrobinka soli na sztywna pianę. 
  • Do piany dodawać po 1 łyżce cukru i miksować do jego rozpuszczenia.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny i wymieszać.
  • Bezę przełożyć do tej samej lub takiej samej blaszki, w jakiej piekliśmy ciasto, wykładając ją wcześniej papierem.
  • Panię dokładnie rozprowadzić po dnie blaszki, wierzch delikatnie wyrównać i posypać płatkami migdałowymi
  • Piec w 120 st. C przez około 60 minut, aż będzie sucha i chrupiąca.
  • Zagotować wodę i rozpuścić w niej galaretki, dokładnie wymieszać.
  • Mrożone maliny można dodać do gorącej galaretki, ze świeżymi lepiej poczekać, aż nieco przestygnie.
  • Galaretkę odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.
  • Tężejąca galaretkę z malinami wyłożyć na ciasto.
  • Schłodzona śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • Do ubitej śmietany dodawać partiami serek i miksować do połączenia.
  • Masę śmietanową wyłożyć na stężałą galaretkę. Wierzch przykryć bezą. Wstawić do lodówki do ściśnięcia.
Bita śmietana - jak zrobić idealną bitą śmietanę do ciast i deserów?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej...