Makowiec japoński z jabłkami: łatwy przepis na wilgotne ciasto pełne maku
2021-11-22
łatwy
45 min
4
Makowiec japoński to pyszna szarlotka z masą makową. Przepis powstał w latach 70. XX w. w Polsce i nie jest znany Japończykom. Ale to niezwykle smaczny deser bez ciasta. Wilgotna masa makowa dzięki dodatkowi jabłek jest przepyszna. Moja babcia wielbicielka krakowskiej sztuki cukierniczej, postanowiła poprawić przepis i dodać kratkę z ciasta. Dzisiaj dzielę się z Wami łatwym przepisem na pyszny makowiec bez zawijania, który przygotujecie z gotowej masy makowej!
Makowiec i ciasta z makiem: TOP 12 przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto na spód i kraciasty wierzch:
- 250 g mąki
- 125 g masła, miękkiego, o temperaturze pokojowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany 12%
- Masa makowa:
- 600 g masy makowej przygotowanej według przepisu Jak zrobić masę makową do makowca? Co dodać do maku? lub gotowej z puszki
- 3-4 jabłka
- 5 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 łyżek kaszy manny
- 4 łyżki bakalii (kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, orzechów, rodzynek)
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody do posmarowania kratki z ciasta
- oraz blacha z wysokim rantem o wymiarach 25x35 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od ciasta: Do miski dodaj mąkę, masło, proszek do pieczenia i cukier. Ucieraj palcami lub mikserem do uzyskania okruchów. Dodaj żółtko i śmietanę, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Odetnij tyle placka, by wyłożyć dno posmarowanej masłem blachy. Pozostały placek potnij na cienkie paski.
- Pora na masę: Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych otworach. Jajka wybij i oddziel żółtka od białek.
- Do gotowej masy makowej dodaj starte jabłka, żółtka, proszek do pieczenia, kaszę manną i wymieszaj. Dodaj posiekane bakalie i ponownie wymieszaj.
- Białka ubij z solą na sztywną pianę. Dodaj w trzech porcjach do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
- Wylej masę na kruchy spód. Wierzch przykryj paskami ciasta, tworząc kraciasty wzór. Wierzch kratki z ciasta za pomocą pędzla posmaruj wodą z mlekiem.
- Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika i piecz 60 minut w 180°C.
Beszamel - Jak zrobić makowiec