Kroję śliwki i układam na cieście. Ten placek na oleju zachwyca nie tylko obłędnym smakiem

szybki placek ze śliwkami na oleju
Autor: Shutterstock Weź śliwki i te składniki z szafki. Najlepszy szybki placek na oleju znika, zanim ostygnie.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie prostego i ekspresowego przepisu na domowe ciasto ze śliwkami, poniżej znajdziecie najlepszą recepturę na taki słodki przysmak. Szybki placek ze śliwkami na oleju to strzał w dziesiątkę. Ciasto jest niezwykle puszyste i znakomicie łączy się z tymi owocami, na które sezon mamy w pełni. Poznajcie najłatwiejszy i najszybszy przepis na olejowy placek z dodatkiem śliwek.

Z czego zrobić szybki placek ze śliwkami na oleju?

Idealnie słodkie ciasto wzbogacone owocami to świetny pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Upieczony według tego przepisu placek zachwyci nie tylko smakiem, ale i prostymi składnikami. Na liście niezbędnych produktów znalazły się artykuły spożywcze, które bez trudu można kupić w wielu sklepach. Jeżeli pieczecie ciasta w domu, na pewno większość składników macie w kuchennych szafkach.

Aby upiec pełen smaku placek, należy zaopatrzyć się w takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • śliwki
  • olej
  • jajka
  • cukier i cukier z wanilią
  • przyprawy – szczypta soli i cynamon
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić szybki placek ze śliwkami na oleju?

Niezwykle puszyste ciasto olejowe z dodatkiem śliwek to deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Ciasto robi się błyskawicznie, a wrażenia smakowe są po prostu obłędne. Przepis na ten słodki wypiek ze śliwkami nie jest trudny i nie wymaga szczególnych umiejętności. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a wyśmienity placek na oleju ze śliwkami uda się za pierwszym razem.

Przepis na szybki placek ze śliwkami na oleju to łatwa receptura na wyborne domowe ciasto. Jak je zrobić?

  • 1. krok – przygotowanie śliwek do ciasta
  • 2. krok – ubicie jajek z cukrami i solą
  • 3. krok – połączenie masy jajecznej z mąką i proszkiem do pieczenia
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie śliwek
  • 5. krok – upieczenie placka ze śliwkami na oleju w piekarniku

Jak przygotować śliwki na placek?

W tym prostym przepisie na placek ze śliwkami na oleju owoce należy wcześniej odpowiednio przygotować. Umyte i osuszone śliwki trzeba przekroić na połówki i pozbyć się pestek. Następnie połówki śliwek zasypuje się jedną łyżeczką cukru i cynamonu. Dzięki temu nabiorą jeszcze lepszego smaku i korzennego aromatu. Połówki śliwek należy ułożyć na surowym cieście skórką do dołu. Ten prosty zabieg sprawi, że owoce pozostaną soczyste, a ciasto nie nasiąknie sokiem.

SKŁADNIKI

  • 300 g śliwek
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 ml oleju
  • 80 g cukru + 1 łyżeczka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. Zasypać 1 łyżeczką cukru i cynamonem. Odstawić.
  • Jajka ubić z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny puch.
  • Cały czas ubijając, wąskim strumieniem powoli wlać olej. Miksować do połączenia składników.
  • Do masy jajecznej stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksować, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej