Do formy wkładam wafelki i ten obłędny krem. To wyśmienite ciasto bez pieczenia robię w kwadrans

ekspresowe ciasto orzechowe bez pieczenia
Autor: Shutterstock Na wafelki wyłóż orzechowy krem. To najlepsze ciasto bez pieczenia na upalny weekend.
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Ciasto orzechowe, które nie wymaga pieczenia, jest nie tylko pyszne. Największą zaletą tego słodkiego deseru jest to, że jego przygotowanie jest ekspresowe. Nie powinno zająć więcej niż kwadrans. Przepis nie jest skomplikowany, a lista składników obejmuje tylko kilka produktów. Przekonajcie się sami i zobaczcie, jak zrobić ekspresowe ciasto orzechowe bez pieczenia.

Ekspresowe ciasto orzechowe bez pieczenia – składniki

Do przygotowania tego obłędnego deseru w orzechowym smaku wykorzystuje się proste składniki, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Dzięki temu ekspresowe ciasto orzechowe bez piekarnika można robić na najróżniejsze okazje bez względu na pogodę za oknem.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić domowe ciasto orzechowe bez pieczenia? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • wafelki orzechowe
  • serek mascarpone
  • śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 30%
  • masło orzechowe
  • cukier trzcinowy
  • kakao

Jak zrobić ekspresowe ciasto orzechowe bez pieczenia?

Przepis na domowe ciasto na zimno z dodatkiem masła orzechowego jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia w przyrządzaniu deserów. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a ciasto uda się już za pierwszym razem. Do przygotowania ciasta orzechowego bez pieczenia przyda się prostokątna forma i mikser. Żadnego składnika nie trzeba podgrzewać, gotować czy roztapiać.

Jak więc przygotować rozpływające się w ustach domowe ciasto orzechowe bez pieczenia? Warto pamiętać, że gotowe ciasto należy wstawić do lodówki, aby się schłodziło. Na zimno smakuje najlepiej i jest niezwykle orzeźwiające.

  • 1. krok – wyłożenie formy wafelkami orzechowymi
  • 2. krok – ubicie śmietanki z cukrem trzcinowym, mascarpone i masłem orzechowym
  • 3. krok – wyłożenie orzechowego kremu na spód z wafelków i posypanie kakao
  • 4. krok – schłodzenie ciasta orzechowego w lodówce

Jak podawać ekspresowe ciasto orzechowe bez pieczenia?

Pyszne i mocno orzechowe ciasto na zimno to doskonały deser na lato. Kiedy temperatury sięgają zenitu, nikt nie ma ochoty na pieczenie, więc idealnie sprawdzi się ten przepis. Ciasto orzechowe na zimno jest orzeźwiające i najlepiej smakuje podczas upałów. Z przepisu można jednak korzystać przez cały rok, ponieważ składniki są łatwo dostępne, a czas przygotowania jest krótki.

Pełne smaku ekspresowe ciasto orzechowe niewymagające pieczenia dekoruje się kakao. Można zastąpić je startą na tarce gorzką czekoladą lub drobno posiekanymi orzechami. Ten wyśmienity deser pysznie smakuje z polewą karmelową lub czekoladową. Jako dodatek można podać świeże owoce, a porcje udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie wafelków orzechowych
  • 350 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 ml schłodzonego serka mascarpone
  • 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżka cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dno prostokątnej formy wyłożyć wafelkami orzechowymi.
  • Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier.
  • Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone.
  • Kiedy składniki się połączą, dodać masło orzechowe. Miksować, aż powstanie gładki krem.
  • Krem przełożyć na wafelkowy spód i wyrównać wierzch.
  • Formę wstawić do lodówki na minimum 3 godziny lub całą noc.
  • Przed podaniem oprószyć kakao.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez.
Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej