Dietetyczna pascha wielkanocna: odchudzony przepis na paschę
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pascha wielkanocna dietetyczna to najlepszy prezent, jaki możesz sprawić sobie na Wielkanoc. Pascha w wersji light pozwoli ci bowiem odejść od stołu z czystym sumieniem. Po takim deserze na pewno nie przytyjesz.
SKŁADNIKI
- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego
- 1 łyżka stołowa żelatyny
- pół laski wanilii
- 25 gram rodzynek
- 25 gram migdałów
- 25 gram suszonych moreli
- skórka pomarańczy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę namocz w 25 ml gorącej wody i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Odstaw do wystygnięcia.
- Z przekrojonej laski wanilii wydłub czarne ziarenka. Następnie posiekaj bakalie. Całość wsyp do serka homogenizowanego i dokładnie wymieszaj. Do tak powstałej masy dodaj żelatynę.
- Szklaną miseczkę wyłóż gazą. Na jej dno możesz wsypać trochę ulubionych bakalii. Następnie całą miseczkę wypełnij przygotowaną wcześniej masą. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Kiedy wyjmiesz paschę z lodówki, przykryj ją talerzykiem, odwróć do góry dnem i zdejmij miseczkę. Gotową paschę udekoruj owocami, bakaliami i startą skórką pomarańczy.