Ciasto ombre - efektowny i pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek
2023-01-17
łatwy
45 min
8
Ciasto ombre składa się z trzech pięknych i pysznych warstw. Kolory zawdzięcza trzem budyniom o smaku: śmietankowym, karmelowym i czekoladowym. Ciasto może mieć inne smaki i kolory - można użyć na przykład budyni śmietankowego, truskawkowego i wiśniowego i mieć ciasto w odcieniach różu.
SKŁADNIKI
- Ciasto kruche na spód:
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- Masa ombre
- 4 budynie (śmietankowy, karmelowy oraz dwa czekoladowe)
- 3 kubki śmietany 18% po 330 g
- 6 białek
- Polewa:
- 1 kubek śmietanki 36%
- tabliczka czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj kruche ciasto: do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, kakao oraz cukier waniliowy. Dodaj żółtka oraz posiekane masło. Zagnieć kruche ciasto i odłóż je do lodówki na godzinę albo włóż do zamrażarki na 30 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kulkę ciasta, wstaw blachę na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
- Przygotuj trzy masy. Mikserem ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostałą szklankę cukru. Masę rozłóż do trzech misek.
- Do każdej z nich dodaj po jednym kubku śmietany. Do jednej masy dodaj budyń śmietankowy, do drugiej karmelowy, a do trzeciej dwa czekoladowe. Każdą masę szybko wymieszaj.
- Na upieczony kruchy spód wyłóż kolejno masę: czekoladową, karmelową, a na końcu śmietankową. Wstaw blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę.
- Możesz ozdobić wierzch ciasta polewą lub drobno startą czekoladą
Tajemnica idealnego ciasta kruchego