Ciasto ombre - efektowny i pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek

Ciasto ombre - efektowny i pyszny sposób na wykorzystanie nadmiaru białek
Autor: Shutterstock Ciasto ombre jest bardzo efektowne, ale też lekkie i smaczne
łatwy
45 min
8

Ciasto ombre składa się z trzech pięknych i pysznych warstw. Kolory zawdzięcza trzem budyniom o smaku: śmietankowym, karmelowym i czekoladowym. Ciasto może mieć inne smaki i kolory - można użyć na przykład budyni śmietankowego, truskawkowego i wiśniowego i mieć ciasto w odcieniach różu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto kruche na spód:
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • Masa ombre
  • 4 budynie (śmietankowy, karmelowy oraz dwa czekoladowe)
  • 3 kubki śmietany 18% po 330 g
  • 6 białek
  • Polewa:
  • 1 kubek śmietanki 36%
  • tabliczka czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj kruche ciasto: do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, pół szklanki cukru, kakao oraz cukier waniliowy. Dodaj żółtka oraz posiekane masło. Zagnieć kruche ciasto i odłóż je do lodówki na godzinę albo włóż do zamrażarki na 30 minut.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na tarce o dużych oczkach zetrzyj kulkę ciasta, wstaw blachę na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
  • Przygotuj trzy masy. Mikserem ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostałą szklankę cukru. Masę rozłóż do trzech misek.
  • Do każdej z nich dodaj po jednym kubku śmietany. Do jednej masy dodaj budyń śmietankowy, do drugiej karmelowy, a do trzeciej dwa czekoladowe. Każdą masę szybko wymieszaj.
  • Na upieczony kruchy spód wyłóż kolejno masę: czekoladową, karmelową, a na końcu śmietankową. Wstaw blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez godzinę.
  • Możesz ozdobić wierzch ciasta polewą lub drobno startą czekoladą
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej