Ciasto krucho-drożdżowe na makowiec: przepis

Ciasto krucho-drożdżowe na makowca
Autor: Shutterstock Najważniejsza w makowcu masa makowa musi być zapieczona w smacznym cieście - radzimy, jak takie zrobić
średni
60 min
4

Ciasto na makowiec tradycyjnie powinno być drożdżowe lub krucho-drożdżowe. To drugie jest łatwiejsze w przygotowaniu. W obu wypadkach należy zaś pamiętać, by przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto białkiem. Dzięki temu prostemu zabiegowi nadzienie będzie przylegać do ciasta, a makowiec będzie idealny!

Poznaj tajemnice maku na makowiec!

Mak: Jakie ma właściwości? Jakie ma wartości odżywcze?

Kupujemy mak - jak rozpoznać dobry mak?

Co zrobić, jeśli mak jest gorzki?

SKŁADNIKI

  • 15 dag masła lub margaryny
  • 40 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • białko do smarowania
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy, szczyptę soli. Siekamy z tłuszczem.

    Wbijamy jajka, dodajemy drożdże wymieszane ze śmietaną i zagniatamy ciasto.

    Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na prostokątny placek. Smarujemy białkiem, nakładamy przygotowany farsz, zostawiając czyste brzegi ciasta, i zawijamy w rulon.

    Układamy go w natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia foremce (najlepiej podłużnej) i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.