Ciasto czarne jak węgiel - słodka nutka ekstrawagancji dla każdego
2021-08-13
łatwy
45 min
8
Czarne ciasto z niemal czarnym kremem może wywołać pewien niepokój, ale budzi również duże zainteresowanie. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach lub domownikach przygotuj ciasto z dodatkiem aktywnego węgla, które wygląda ekstrawagancko, a smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki ciemnego (a najlepiej czarnego) kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody
- 2 łyżki węgla aktywnego w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka gorącej wody
- Krem:
- 1 kostka masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka węgla aktywnego w proszku
- 1 szklanka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mleko i olej, oraz jajka i wanilię, miksuj, aż wszystkie składniki połączą się, a ciasto będzie miło jednolitą konsystencję i kolor.
- Na koniec , nie przerywając miksowania wlej powoli szklankę gorącej wody.
- Ciasto przelej do okrągłej tortownicy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 35-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.
- Wyjmij ciasto i pozostaw na 15 min. w blaszce, po czym wystudź całkowicie na kratce.
- Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem, dodaj wanilię i węgiel, duklanie wymieszaj.
- Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty i przełóż kremem. Wierzch również posmaruj kremem.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę