Ciasto czarne jak węgiel - słodka nutka ekstrawagancji dla każdego

Ciasto czarne jak węgiel - słodka nutka ekstrawagancji dla każdego
Autor: Shutterstock Czarne ciasto wygląda dość ekstrawagancko.
łatwy
45 min
8

Czarne ciasto z niemal czarnym kremem może wywołać pewien niepokój, ale budzi również duże zainteresowanie. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na gościach lub domownikach przygotuj ciasto z dodatkiem aktywnego węgla, które wygląda ekstrawagancko, a smakuje obłędnie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki ciemnego (a najlepiej czarnego) kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki węgla aktywnego w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka węgla aktywnego w proszku
  • 1 szklanka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie suche składniki wsyp do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj mleko i olej, oraz jajka i wanilię, miksuj, aż wszystkie składniki połączą się, a ciasto będzie miło jednolitą konsystencję i kolor.
  • Na koniec , nie przerywając miksowania wlej powoli szklankę gorącej wody.
  • Ciasto przelej do okrągłej tortownicy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz 35-45 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.
  • Wyjmij ciasto i pozostaw na 15 min. w blaszce, po czym wystudź całkowicie na kratce.
  • Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem, dodaj wanilię i węgiel, duklanie wymieszaj.
  • Wystudzone ciasto przekrój na 2 blaty i przełóż kremem. Wierzch również posmaruj kremem.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej