Ciasto Beatka siostry Anastazji. Oryginalny deser, który zawsze się udaje

ciasto beatka
Autor: Shutterstock
łatwy
120 min
12

Ciasto Beatka to wyborny warstwowy deser, który sprawdzi się na rożne okazję. Składa się z biszkoptów w dwóch kolorach, owoców, aksamitnego kremu budyniowego i słodkich galaretek. Przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale warto skorzystać z tego przepisu.

Przepis na ciasto Beatka

  • To przepis na ciasto Beatka siostry Anastazji. Każda czynność została dokładnie opisana.
  • Na upieczenie biszkoptów, zrobienie kremu i ułożenie ciasta trzeba zarezerwować sobie więcej czasu.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • W lecie sprawdzą się sezonowe owoce jak truskawki, maliny czy borówki.
  • Można użyć galaretek w ulubionych smakach.
  • Ciasto Beatka pokrojone na porcje można udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

Kiedy podawać ciasto Beatka?

Przepis na ciasto Beatka siostry Anastazji dobrze jest zapisać. Chociaż zrobienie wymaga sporo czasu, jest to super pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się również na święta i z powodzeniem zastąpi urodzinowy tort. Ciasto smakuje wybornie i na pewno każdy będzie pod wrażeniem jego wyglądu, a po chwili zauroczy się przepysznym smakiem.

SKŁADNIKI

  • biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem:
  • 1 l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 40 dag masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka

  • dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  • 3 galaretki agrestowe
  • 100 g ciemnych winogron

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Upiec biszkopt jasny. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Upiec biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Do 1/4 l mleka wsypać obie mąki i dodać żółtka. Dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko przelać do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Wlać mleko z mąkami i żółtkami. Podgrzewać i cały czas mieszać, aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia.
  • Masło utrzeć i stopniowo dodawać przestudzony budyń. Gotowy krem wstawić do lodówki.
  • Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu. Brzoskwinie pokroić w kostkę.
  • W ciemnym biszkopcie za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wyciąć kółka.
  • Układać warstwami. Na jasny biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i ułożyć kółka z ciemnego biszkoptu. Wolne miejsca wypełnić winogronami i zalać tężejącą galaretką agrestową. Przykryć 1/3 kremu , ułożyć ciemny biszkopt, a w miejsca po kółkach włożyć brzoskwinie. Równomiernie wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką.
  • Gotowe ciasto wstawić do lodówki. Wyjąć przed podaniem i pokroić na porcje.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej