Brownie z fasoli i awokado. Zdrowa i słodka przekąska bez dodatku mąki pszennej

brownie z fasoli i awokado
Autor: Shutterstock Brownie z fasoli i awokado to pyszny i zdrowy deser bez glutenu na każdą okazję.
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Ciasto brownie z fasoli i awokado to pomysł na pyszny, łatwy i szybki deser bez masła i mąki pszennej. Brownie upieczone według tego sprawdzonego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje z samo i w towarzystwie kawy lub owocowej herbaty. Oto brownie z fasoli i awokado, które oczaruje smakiem i aromatem.

Jak zrobić brownie z fasoli i awokado?

Przygotowanie brownie z fasoli i awokado zaczyna się od zmiksowania tych dwóch składników. Następnie dodaje się do nich jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do masy wsypuje się suche składniki, czyli cukier, kakao, proszek od pieczenia i sól. Całość należy wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie piecze się w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około 40 minut. Po ostygnięciu można rozkoszować się smakiem obłędnego ciasta.

Przepis na brownie z fasoli i awokado

  • To prosty przepis na obłędne ciasto czekoladowe bez mąki pszennej i masła.
  • Szybki przepis na brownie pozwala zrobić je nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
  • Na liście składników jest tylko kilka składników, które są zawsze w sklepach.
  • Ciasto wzbogacą posiekane orzechy lub suszone owoce.
  • Brownie można podać z domowymi lodami, bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.
  • Ciasto mogą wcinać osoby, które są na diecie bezglutenowej. Od czasu do czasu mogą je zjeść ci, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka białej fasoli w zalewie
  • 130 g cukru
  • 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1/2 awokado
  • 50 ml oleju
  • 30 g kakao
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miseczki wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać
  • Fasolę osączyć z zalewy. Awokado wydrążyć ze skórki i pokroić w kostkę. Oba składniki zmiksować na gładko.
  • Wbić jajka, wlać olej i ekstrakt waniliowy. Ponownie zmiksować.
  • Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
  • Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako zdrową słodką przekąskę.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej