Brownie z fasoli i awokado. Zdrowa i słodka przekąska bez dodatku mąki pszennej
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Ciasto brownie z fasoli i awokado to pomysł na pyszny, łatwy i szybki deser bez masła i mąki pszennej. Brownie upieczone według tego sprawdzonego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach. Doskonale smakuje z samo i w towarzystwie kawy lub owocowej herbaty. Oto brownie z fasoli i awokado, które oczaruje smakiem i aromatem.
Jak zrobić brownie z fasoli i awokado?
Przygotowanie brownie z fasoli i awokado zaczyna się od zmiksowania tych dwóch składników. Następnie dodaje się do nich jajka, olej i ekstrakt waniliowy. Do masy wsypuje się suche składniki, czyli cukier, kakao, proszek od pieczenia i sól. Całość należy wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brownie piecze się w piekarniku w temperaturze 170 stopni C około 40 minut. Po ostygnięciu można rozkoszować się smakiem obłędnego ciasta.
Przepis na brownie z fasoli i awokado
- To prosty przepis na obłędne ciasto czekoladowe bez mąki pszennej i masła.
- Szybki przepis na brownie pozwala zrobić je nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
- Na liście składników jest tylko kilka składników, które są zawsze w sklepach.
- Ciasto wzbogacą posiekane orzechy lub suszone owoce.
- Brownie można podać z domowymi lodami, bitą śmietaną, posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.
- Ciasto mogą wcinać osoby, które są na diecie bezglutenowej. Od czasu do czasu mogą je zjeść ci, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami.
SKŁADNIKI
- 1 puszka białej fasoli w zalewie
- 130 g cukru
- 100 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
- 1/2 awokado
- 50 ml oleju
- 30 g kakao
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miseczki wsypać cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać
- Fasolę osączyć z zalewy. Awokado wydrążyć ze skórki i pokroić w kostkę. Oba składniki zmiksować na gładko.
- Wbić jajka, wlać olej i ekstrakt waniliowy. Ponownie zmiksować.
- Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i posiekaną czekoladę. Dokładnie wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser i jako zdrową słodką przekąskę.