Żółta babka szafranowa - sprawdzony przepis na aromatyczną babkę o intensywnym kolorze
2022-03-30
łatwy
50 min
4
Babka szafranowa to ciasto łatwe w przygotowaniu, puszyste i smaczne. Najlepiej smakuje w dniu pieczenia, a w czasie pieczenia wypełnia cały dom wspaniałym aromatem ciasta drożdżowego i szafranu. Szafran dodaje babce drożdżowej delikatny orientalny posmak, ciekawy zapach i intensywny żółty kolor.
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 15 dag cukru
- 15 dag masła
- 4 jajka
- 4 żółtka
- 8 dag drożdży
- 10 dag rodzynek
- 3 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta szafranu
- 1 łyżeczka soli
- cukier puder do posypania
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z połowy mąki i drożdży rozpuszczonych w ciepłym mleku sporządzić zaczyn, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać 4 białka, skórkę z cytryny i szafran. Dokładnie wymieszać, dodać pozostałą mąkę, posolić i wyrabiać ręcznie 20 min.
- Dodać roztopione masło, rodzynki i skórkę pomarańczową. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od dłoni i ścianek naczynia.
- Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wypełni formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec 1 godz. Patyczek wetknięty w upieczone ciasto powinien być po wyjęciu suchy.
- Ciepłą babę oprószyć cukrem pudrem.
Wielkanocna babka drożdżowa