Babka mocno czekoladowa
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na babkę mocno czekoladową został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Beata Sikorska. Podwójnie czekoladowa babka to elegancki deser na zakończenie rodzinnego obiadu.
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 20 dag mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao (15 g)
- 10 dag cukru Diamant
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 10 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
- Na polewę czekoladową:
- 10 dag deserowej lub gorzkiej czekolady
- 5 dag masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Kakao również przesiać i wymieszać z mąką. Czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, wymieszać.
- Miękkie masło i cukier utrzeć do białości. Dodać jajka i ucierać. Potem powoli wlewać rozpuszczoną z mlekiem czekoladę i cały czas miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
- Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową.
- Polewa czekoladowa: Przygotować przed samym polaniem. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Na koniec wymieszać do gładkości. Gorącą polewą polać ciasto.