Baba tiramisu: przepis na czekoladową babkę z nadzieniem amaretto

2021-04-02
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Baba tiramisu: przepis na czekoladową babkę z nadzieniem amaretto
Autor: Shutterstock.com Odświętna baba z serowym nadzieniem o smaku tiramisu
łatwy
45 min
8

Baba tiramisu na idealne połączenie lubionych smaków w świątecznej babce. Czekoladowe ciasto nadziałam pysznym serkiem aromatyzowanym likierem amaretto. I wszystko razem upiekłam w formie do babek. Jak się chce i lubi, to można wszystko! Polecam na obłędny przepis na świąteczną babę z nadzieniem tiramisu!

Składniki

Na czekoladowe ciasto:

1 3/4 szklanki (375 g) cukru pudru

1 3/4 szklanki (219 g) mąki pszennej

3/4 szklanki (65 g) ciemnego kakao w proszku

2 łyżeczki kawy instant

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

1/2 szklanki (109 g) oleju roślinnego

2 duże lub bardzo duże jajka, w temperaturze pokojowej

3/4 szklanki (173 g) śmietany

1/2 szklanki (123 g) maślanki 

Na twarożkowe nadzienie tiramisu:

340 g kremowego serka śmietankowego np. w typie philadelphi

1/3 szklanki (75 g) cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

1 łyżka likieru amaretto lub 2-4 krople aromatu migdałowego

Na polewę czekoladową:

100 g masła

100 g cukru (2/3 szklanki) cukru pudru

1/2 szklanki (50 g) kakao

3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysoką formę z kominkiem o średnicy 22 cm posmaruj masłem.

W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, kakao, kawę rozpuszczalną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok. W osobnej misce wymieszaj olej, jajka, śmietanę i maślankę.

Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Mieszaj, aż ciasto będzie całkowicie połączone. Odstaw na bok.

W osobnej misce za pomocą ręcznego miksera utrzyj ser śmietankowy, aż będzie napowietrzony i gładki. Dodaj cukier, wanilię i amaretto.  Mieszaj do połączenia.

Wlej równomiernie POŁOWĘ ciasta czekoladowego do przygotowanej foremki. Łyżką nałóż serowe nadzienie i ostrożnie rozprowadź równomiernie na wierzchu warstwy czekoladowego ciasta, omijając boki formy. Równomiernie rozlej pozostałą połowę ciasta czekoladowego.

Piecz przez 55-60 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto, wyjdzie w czysta. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia w formie. Odwróć babkę na kratkę chłodzącą. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj polewę. Do rondelka dodaj masło, kakao, cukier i mleko. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj 3-5 minut, cały czas mieszając.

Gorącą polewą polej schłodzoną babkę. Smacznego! 

Baszamel historia baby wielkanocnej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska