Baba tiramisu: przepis na czekoladową babkę z nadzieniem amaretto
2021-04-02
łatwy
45 min
8
Baba tiramisu na idealne połączenie lubionych smaków w świątecznej babce. Czekoladowe ciasto nadziałam pysznym serkiem aromatyzowanym likierem amaretto. I wszystko razem upiekłam w formie do babek. Jak się chce i lubi, to można wszystko! Polecam na obłędny przepis na świąteczną babę z nadzieniem tiramisu!
SKŁADNIKI
- Na czekoladowe ciasto:
- 1 3/4 szklanki (375 g) cukru pudru
- 1 3/4 szklanki (219 g) mąki pszennej
- 3/4 szklanki (65 g) ciemnego kakao w proszku
- 2 łyżeczki kawy instant
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki (109 g) oleju roślinnego
- 2 duże lub bardzo duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 3/4 szklanki (173 g) śmietany
- 1/2 szklanki (123 g) maślanki
- Na twarożkowe nadzienie tiramisu:
- 340 g kremowego serka śmietankowego np. w typie philadelphi
- 1/3 szklanki (75 g) cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka likieru amaretto lub 2-4 krople aromatu migdałowego
- Na polewę czekoladową:
- 100 g masła
- 100 g cukru (2/3 szklanki) cukru pudru
- 1/2 szklanki (50 g) kakao
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysoką formę z kominkiem o średnicy 22 cm posmaruj masłem.
- W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, kakao, kawę rozpuszczalną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok. W osobnej misce wymieszaj olej, jajka, śmietanę i maślankę.
- Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Mieszaj, aż ciasto będzie całkowicie połączone. Odstaw na bok.
- W osobnej misce za pomocą ręcznego miksera utrzyj ser śmietankowy, aż będzie napowietrzony i gładki. Dodaj cukier, wanilię i amaretto. Mieszaj do połączenia.
- Wlej równomiernie POŁOWĘ ciasta czekoladowego do przygotowanej foremki. Łyżką nałóż serowe nadzienie i ostrożnie rozprowadź równomiernie na wierzchu warstwy czekoladowego ciasta, omijając boki formy. Równomiernie rozlej pozostałą połowę ciasta czekoladowego.
- Piecz przez 55-60 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto, wyjdzie w czysta. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia w formie. Odwróć babkę na kratkę chłodzącą. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Przygotuj polewę. Do rondelka dodaj masło, kakao, cukier i mleko. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj 3-5 minut, cały czas mieszając.
- Gorącą polewą polej schłodzoną babkę. Smacznego!
Baszamel historia baby wielkanocnej