Baba tiramisu: przepis na czekoladową babkę z nadzieniem amaretto

Baba tiramisu: przepis na czekoladową babkę z nadzieniem amaretto
Autor: Shutterstock.com Odświętna baba z serowym nadzieniem o smaku tiramisu
łatwy
45 min
8

Baba tiramisu na idealne połączenie lubionych smaków w świątecznej babce. Czekoladowe ciasto nadziałam pysznym serkiem aromatyzowanym likierem amaretto. I wszystko razem upiekłam w formie do babek. Jak się chce i lubi, to można wszystko! Polecam na obłędny przepis na świąteczną babę z nadzieniem tiramisu!

SKŁADNIKI

  • Na czekoladowe ciasto:
  • 1 3/4 szklanki (375 g) cukru pudru
  • 1 3/4 szklanki (219 g) mąki pszennej
  • 3/4 szklanki (65 g) ciemnego kakao w proszku
  • 2 łyżeczki kawy instant
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki (109 g) oleju roślinnego
  • 2 duże lub bardzo duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki (173 g) śmietany
  • 1/2 szklanki (123 g) maślanki 
  • Na twarożkowe nadzienie tiramisu:
  • 340 g kremowego serka śmietankowego np. w typie philadelphi
  • 1/3 szklanki (75 g) cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka likieru amaretto lub 2-4 krople aromatu migdałowego
  • Na polewę czekoladową:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru (2/3 szklanki) cukru pudru
  • 1/2 szklanki (50 g) kakao
  • 3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wysoką formę z kominkiem o średnicy 22 cm posmaruj masłem.
  • W dużej misce wymieszaj cukier, mąkę, kakao, kawę rozpuszczalną, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok. W osobnej misce wymieszaj olej, jajka, śmietanę i maślankę.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Mieszaj, aż ciasto będzie całkowicie połączone. Odstaw na bok.
  • W osobnej misce za pomocą ręcznego miksera utrzyj ser śmietankowy, aż będzie napowietrzony i gładki. Dodaj cukier, wanilię i amaretto.  Mieszaj do połączenia.
  • Wlej równomiernie POŁOWĘ ciasta czekoladowego do przygotowanej foremki. Łyżką nałóż serowe nadzienie i ostrożnie rozprowadź równomiernie na wierzchu warstwy czekoladowego ciasta, omijając boki formy. Równomiernie rozlej pozostałą połowę ciasta czekoladowego.
  • Piecz przez 55-60 minut lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto, wyjdzie w czysta. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia w formie. Odwróć babkę na kratkę chłodzącą. Pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
  • Przygotuj polewę. Do rondelka dodaj masło, kakao, cukier i mleko. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj 3-5 minut, cały czas mieszając.
  • Gorącą polewą polej schłodzoną babkę. Smacznego! 
Baszamel historia baby wielkanocnej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej