Ania Starmach piecze ciasto marchewkowe tylko tak. Jest idealnie słodkie i rozpływa się w ustach
Dieta wegetariańska
Ciasta upieczone według przepisów Ani Starmach wyróżniają się nie tylko efektownym wyglądem i pysznym smakiem, ale i prostym przygotowaniem. Nie inaczej jest ciastem marchewkowym, które zachwyca pod każdym względem. Jest łatwe i robi się je błyskawicznie. Przekonajcie się sami i wybierzcie sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe Ani Starmach, które nie ma sobie równych.
Z czego Ania Starmach robi ciasto marchewkowe?
Znana z kulinarnego show „MasterChef” Ania Starmach od lat piecze najlepsze ciasto marchewkowe. Do tego klasycznego domowego wypieku wykorzystuje składniki, które są łatwo dostępne i można je kupić w jednym większym sklepie spożywczym bez względu na porę roku. Właśnie dlatego to wyborne ciasto marchewkowe jest uniwersalne i świetnie pasuje na każdą okazję.
Co więc jest potrzebne, aby upiec wyśmienite ciasto marchewkowe według przepisu Ani Starmach? Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią produkty potrzebne do upieczenia ciasta. Druga część obejmuje składniki, z których robi się aksamitny krem.
- składniki do ciasta – mąka pszenna, jajka, olej, cukier brązowy, marchewki, jabłko, orzechy włoskie i pekan, rodzynki, proszek do pieczenia, cynamon, cukier z wanilią, szczypta soli
- składniki do kremu – serek mascarpone, śmietanka, cukier puder, sok z cytryny
Jak Ania Starmach piecze ciasto marchewkowe?
Kulinarna ekspertka przygotowuje ciasto marchewkowe w kilku bardzo łatwych krokach. Przepis Ani Starmach jest wyjątkowo prosty i nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Aby zrobić to pyszne ciasto z dodatkiem startej marchewki, nawet mikser nie jest potrzebny. Składniki łączy się w odpowiedniej kolejności, mieszając łyżką, przelewa do formy i wstawia do piekarnika. To naprawdę najłatwiejszy przepis na najlepsze ciasto marchewkowe.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto marchewkowe według receptury Ani Starmach? Przepis na ten słodki wypiek jest łatwy i błyskawiczny.
- 1. krok – połączenie mąki z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą
- 2. krok – połączenie oleju z jajkami, cukrem brązowym i waniliowym
- 3. krok – wymieszanie składników suchych z mokrymi oraz marchewką, jabłkiem, rodzynkami i orzechami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i upieczenie go w piekarniku
- 5. krok – przygotowanie kremu i przełożenie nim ciasta marchewkowego
Jak podawać ciasto marchewkowe Ani Starmach?
Przepis Ani Starmach na domowe ciasto marchewkowe przełożone aksamitnym kremem jest uniwersalny. Warto mieć go pod ręką, ponieważ ten słodki wypiek z dodatkiem marchewki sprawdzi się zawsze i będzie smakował każdemu. Pachnące cynamonem ciasto marchewkowe Ani Starmach można podać na deser po rodzinnym obiedzie i upiec na różne święta. To pyszny zamiennik tortów urodzinowych. Tak naprawdę ciasto marchewkowe z przepisu Ani Starmach jest tak dobre, że smakuje bez względu na okazję.
SKŁADNIKI
- ciasto marchewkowe:
- 350 g brązowego cukru
- 300 g marchwi startej na tarce
- 300 ml oleju rzepakowego
- 250 g mąki
- 4 jajka
- 1 jabłko starte na tarce
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów pekan
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Krem:- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
- Do drugiej miski wlać olej. Wbić jajka i wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać.
- Składniki suche połączyć z mokrymi. Dodać startą marchewkę i jabłko, rodzynki, orzechy włoskie i pekan. Wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 40 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem. Serek mascarpone zmiksować ze śmietanką, cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Ostudzone ciasto przekroić na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu i przykryć górnym. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i równomiernie go rozsmarować.
- Podawać na deser.