Wegańskie placki ziemniaczane - dieta bezjajeczna

2021-03-31
Wegańskie placki ziemniaczane - dieta bezjajeczna
Autor: Shutterstock Wegańskie placki ziemniaczane - dieta bezjajeczna
łatwy
35 min
4

Wegańskie placki ziemniaczane wykorzystują zamiast jajka siemię lniane. Zobacz jak je zrobić. Ten przepis mogą z powodzeniem wykorzystać nie tylko osoby na diecie wegańskiej, ale także ci, którzy mają podwyższony poziom złego cholesterolu. Siemię lniane jest cennym źródłem kwasów Omega.

SKŁADNIKI

  • ziemniaki (ok. 8 średnich sztuk)
  • 3/4 szklanki mąki żytniej
  • duża cebula
  • łyżka siemienia lnianego zalana ciepłą wodą
  • 1,5 łyżki prażonego sezamu
  • łyżka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W blenderze zmielić łyżkę siemienia lnianego i zalać ok. 100 ml ciepłej wody. Nasiona lnu napęcznieją, dzięki czemu poprawią konsystencję placków, podobnie jak robi to jajko. 
  • Cebulę należy posiekać i zeszklić na oliwie (smażyć około 10 minut), po czym dodać do startych ziemniaków i wymieszać, po chwili dorzucając resztę składników, w tym pulpę z lnu.
  • Po dokładnym wymieszaniu masy, formować z niej placki i smażyć je na oliwie z obu stron do czasu, aż nabiorą złocistego koloru.
  • Można podawać je z pesto z wegańskim parmezanem lub sosem żurawinowym.