Wegańskie placki ziemniaczane - dieta bezjajeczna
2021-03-31
łatwy
35 min
4
Wegańskie placki ziemniaczane wykorzystują zamiast jajka siemię lniane. Zobacz jak je zrobić. Ten przepis mogą z powodzeniem wykorzystać nie tylko osoby na diecie wegańskiej, ale także ci, którzy mają podwyższony poziom złego cholesterolu. Siemię lniane jest cennym źródłem kwasów Omega.
SKŁADNIKI
- ziemniaki (ok. 8 średnich sztuk)
- 3/4 szklanki mąki żytniej
- duża cebula
- łyżka siemienia lnianego zalana ciepłą wodą
- 1,5 łyżki prażonego sezamu
- łyżka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- kminek
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W blenderze zmielić łyżkę siemienia lnianego i zalać ok. 100 ml ciepłej wody. Nasiona lnu napęcznieją, dzięki czemu poprawią konsystencję placków, podobnie jak robi to jajko.
- Cebulę należy posiekać i zeszklić na oliwie (smażyć około 10 minut), po czym dodać do startych ziemniaków i wymieszać, po chwili dorzucając resztę składników, w tym pulpę z lnu.
- Po dokładnym wymieszaniu masy, formować z niej placki i smażyć je na oliwie z obu stron do czasu, aż nabiorą złocistego koloru.
- Można podawać je z pesto z wegańskim parmezanem lub sosem żurawinowym.