Truskawkowo-migdałowe drożdżówki z kruszonką

2021-03-29
Truskawkowo-migdałowe drożdżówki z kruszonką
Autor: Shutterstock Truskawkowo-migdałowe drożdżówki z kruszonką
łatwy
40 min
4

Drożdżowe bułeczki z kruszonką pełne truskawek i migdałów - zachwycą smakiem i zapachem. Doskonałe na śniadanie lub na deser, albo jako przekąska w czasie pikniku.

 

SKŁADNIKI

  • Na 12 sztuk:
  • 360 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • ¾ szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • cukier migdałowy (8 g)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 60 g stopionego masła
  • 36 sztuk truskawek (po 3 sztuki na każdą bułeczkę)
  • 12 płaskich łyżeczek mielonych migdałów
  • białko do posmarowania bułeczek
  • Kruszonka:
  • 30 g zimnego masła
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • cukier migdałowy (8 g)
  • 2-3 krople aromatu migdałowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aż urosną. Masło stapiamy w rondelku. Resztę mąki, mleka i cukru łączymy z rozczynem, szczyptą soli, rozkłóconymi jajkami. Wyrabiamy, na koniec dodajemy stopione, letnie masło. Ponownie wyrabiamy. Wkładamy do czystej miski podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Składniki kruszonki szybko zagniatamy.
  • Ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy). Każdą porcję na środku posypujemy łyżeczką mielonych migdałów (dzięki temu bułeczki nie „przemiękną” sokiem z owoców), na to wykładamy po 3 truskawki (wcześniej umyte i odszypułkowane) lekko je dociskając. Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 12-13 minut, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
Redakcja
więcej