Truskawkowo-migdałowe drożdżówki z kruszonką
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Drożdżowe bułeczki z kruszonką pełne truskawek i migdałów - zachwycą smakiem i zapachem. Doskonałe na śniadanie lub na deser, albo jako przekąska w czasie pikniku.
SKŁADNIKI
- Na 12 sztuk:
- 360 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- ¾ szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- cukier migdałowy (8 g)
- szczypta soli
- 2 jajka
- 60 g stopionego masła
- 36 sztuk truskawek (po 3 sztuki na każdą bułeczkę)
- 12 płaskich łyżeczek mielonych migdałów
- białko do posmarowania bułeczek
- Kruszonka:
- 30 g zimnego masła
- 50 g mąki
- 2 łyżki cukru
- cukier migdałowy (8 g)
- 2-3 krople aromatu migdałowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aż urosną. Masło stapiamy w rondelku. Resztę mąki, mleka i cukru łączymy z rozczynem, szczyptą soli, rozkłóconymi jajkami. Wyrabiamy, na koniec dodajemy stopione, letnie masło. Ponownie wyrabiamy. Wkładamy do czystej miski podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę. Składniki kruszonki szybko zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowujemy odstępy). Każdą porcję na środku posypujemy łyżeczką mielonych migdałów (dzięki temu bułeczki nie „przemiękną” sokiem z owoców), na to wykładamy po 3 truskawki (wcześniej umyte i odszypułkowane) lekko je dociskając. Smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 12-13 minut, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone wykładamy na kratkę do ostygnięcia.